„Ah, de-as avea din nou 70 de ani!, spunea într-unul din discursurile sale celebrul politician Georges Clemanceau, fost prim ministru al Frantei si membru al Academiei Franceze” Asa si-a început  discursul, la Universitatea din Petrosani, ministrul Educatiei Valentin Popa, cel care a venit sã deschidã manifestãrile dedicate celor 7 decenii de la înfiintarea scolii  superioare de aici. Universitatea din Petrosani este, în aceste zile, gazda acestor manifestãri inedite, iar Rectorul Universitãtii, profesorul universitar Sorin Radu a fost cel care a vorbit tuturor, în deschidere.
„Universitatea din Petrosani împlineste, în acest an, 70 de ani de la înfiintare. Ea este continuatoarea Institutului de Mine Petrosani, care îsi are sorgintea în anul 1864, când, prin Decretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza s-a înfiintat în Bucuresti Scoala de Poduri, Mine si Arhitecturã, urmând ca în 1920, prin Decretul Regelui Ferdinand, sã se înfiinteze scolile politehnice de la Bucuresti si Timisoara, care aveau câte o facultate de mine si metalurgie. Dezvoltarea industriei miniere si rezervele de cãrbuni de aici, iar în acest an, sãrbãtorim 150 de ani de la prima exploatare industrialã a cãrbunelui în Valea Jiului, au condus în 1848, prin publicarea în M.O nr 177 din 3 august 1848, a Decretului nr 175 pentru Reforma Învãtãmântului si a Deciziei Ministrului Învãtãmântului Public la înfiintarea Institutului Cãrbunelui”, a spus prof univ dr. ing. habil Sorin Radu, Rectorul Univ. Petrosani.
Ministrul de acum a urat succes tuturor, a  vorbit despre importanta scolii de aici, unicã în tara noastrã, care mai scoleste ingineri mineri, dar a si fãcut un catren, special pentru acest eveniment, oferindu-i, totodatã, Rectorului acestei scoli, titlul onorific.

„În conformitate cu atributiile ce îmi revin, în calitate de Ministru al Educatiei Nationale, vreau sã vã asigur de întregul meu sprijin.  (…) Vreau sã vin cu un cadou, la care îi dau citire: ”Ordin privind acordarea plachetei si a diplomei aniversare Dimitrie Gusti, Universitãtii din Petrosani”, pentru  activitatea educativã si pentru performantele profesionale înregistrate în cei 70 de ani de la înfiintare”, a spus prof. Valentin Popa, ministrul Educatiei, care a înmânat distinctiile Rectorului Sorin Radu, cãruia i s-a adresat, mai apoi, în versuri: „Dacã sapi mai în adâncuri, ai sã dai de un lucru cert/ La origini are o scoalã, atestatã prin Decret / Lunga sa istorie, din neguri de vreme vine / Fiind continuatoarea institutului de mine/ Institut de capitalã, ce dupã 80 de ani / Fu mutat, normal as zice / în orasul Petrosani./ Azi îmi pun o întrebare, sper sã nu fie vreun bai /  Oare cine o conduce? Radu, Sorin sau Mihai?”
Lumea academicã de la Petrosani gãzduieste în aceste zile mai multe  simpozioane, iar alãturi de ministrul Valentin Popa, a ajuns la Petrosani si Liviu Pop, fost ministru al Educatiei, presedintele Comisiei de Învãtãmânt din Senat, Vasile Dâncu, fost vicepremier, Gigel Paraschiv, secretar de stat, dar si oficialitãti ale  judetului nostru. Toti au primit distinctii si plachete omagiale, dedicate acestui eveniment si le-au urat celor din Petrosani sã  devinã si mai buni si  peste 3 decenii, când vor sãrbãtori 100 de ani.
Diana Mitrache