Autoritãtile locale de la Petrila sunt constrânse de timpul foarte scurt în care pot accesa fonduri europene pentru reabilitarea clãdirilor care au apartinut minei Petrila.  Potrivit legislatiei în vigoare, Societatea Nationalã de Închideri Mine, titularul clãdirilor, trebuie sã scoatã la licitatie amplasamentul. Autoritãtile locale vor sã intre în posesia lor, astfel cã acum se cautã solutiile.
“Mâine (nr. astãzi) la ora 11:00, avem o întâlnire la Ministerul Energiei. Vor participa si reprezentantii Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului. Cãutãm solutii pentru  transferul clãdirilor din fostul perimetru al minei Petrila. Vrem sã punem toti juristii si specialistii la masã pentru a gãsi solutia legalã pentru  transferarea clãdirilor”, a declarat Vasile Jurca, primarul orasului Petrila.  Timpul este limitat si asta pentru cã edilii petrileni vor sã acceseze fonduri europene  pentru modernizarea clãdirilor. Parte dintre acestea au fost clasate ca monumente istorice, iar europenii alocã bani pentru refunctionalizarea lor.
“Pânã în iulie este deschisã axa 5.1 pe POR prin care se pot finanta clãdirile care sunt clasate ca monumente istorice”, a mai spus sursa citatã. Clãdirile declarate monument istoric sunt vechea preparatie, clãdirea compresoarelor, atelierul mecanic, putul-centru si putul cu schip – cel mai adânc din Europa, care mãsoarã 940 de metri.
Monika BACIU