Suntem luati din nou in ras de francezi, iar de acum, in acest razboi nedrept, sunt atrasi si dinozaurii din Tara Hategului. Paleontologii din Franta au descoperit o noua specie de dinozaur, despre care spun ca ar fi inrudita cu dinozaurul pitic care a trait la noi in judet.

 

Dar, in loc sa se bucure de descoperirea facuta, specialistii francezi s-au grabit sa-l numeasca „dinozaurul tigan”, tocmai pe considerentul ca se inrudea cu cel care a trait la noi in judet. Pe scurt, paleontologii francezi au descoperit in regiunea Aix-en-Provence fosilele unei specii necunoscute, pana acum, de dinozaur, pe care l-au botezat Atsinganosaurus velauciensis, adica “dinozaurul tigan”.

Dinozaurul identificat recent, care a trait in urma cu 75 de milioane de ani, este inrudit cu o specie care a fost descoperita in Tara Hategului, asa numitii dinozauri – pitici, astfel incat specialstii francezi s-au gandit ca ar fi numai bine sa-l numeasca “dinozaur tigan”, intrucat spun ca exista multe elemente similare “varului” sau descoperit in Romania.

Acesta face parte din familia titanozaurilor, alte trei genuri fiind descoperite in alte situri din Europa, insa franczeii s-au dus numaidecat cu gandul la Romania, intr-o comparatie deloc magulitoare pentru noi.

Si marin Butar, Presedintele Consiliului Consultativ al Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului este de parere ca alaturarea este nepotrivia. „Este o asociere nefericita”, s-a marginit sa spuna Marin Butar, care nu a dorit sa mai comenteze in vreun fel aceste aspecte.

Dinozaurii pitici din zona Hategului au trait in urma cu circa 65 de milioane de ani, perioada in care Tara Hategului era o insula in mijlocul Marii Tethys. Geoparcul Dinozaurilor, amenajat aici in 2004, acopera aproape 1.200 kilometri patrati, intinzandu-se pe teritoriul orasului Hateg si al comunelor General Berthelot, Densus, Rachitova, Totesti, Sarmizegetusa, Rau de Mori, Santamaria Orlea, Pui, Salas si Baru Mare.

Carmen Cosman