Scolile din municipiul Petrosani au atins limita maximã a bugetelor. Majorãrile salariale au dus chiar la depãsirea plafonului. În plus, existã probleme si în ceea ce priveste numãrul de elevi, care este în scãdere, iar dascãlii sunt în pericol de a-si pierde posturile.
În acest context, se cautã solutii, iar una dintre variantele identificate, încã din anul 2010, a fost formarea unor consortii.
“Organizarea scolilor din Petrosani s-a realizat în aceastã formã în anul 2010. Atunci lumea a fost un pic contrariatã în privinta unirii scolilor sau de ce toate grãdinitele se unesc între ele? Timpul ne-a demonstrat cã a fost o mãsurã bunã deoarece populatia scolarã din Petrosani, asa cum bine stiti, este în scãdere si atunci si clasele de la scoli sunt în scãdere. (…) Cu privire la faptul cã, Colegiul Hermes nu are în structura scolarã si o formã gimnazialã nu este un lucru pe care cineva nu l-a dorit. Scoala nr. 7 a fost arondatã Colegiului Hermes cu ceva timp în urmã. Liceele din punct de vedere al finantãrii stau foarte bine. Dl. director Sile Pop nu a mai dorit sã rãmânã arondat la Colegiul Hermes si în urmã  cu 2-3 ani a fãcut toate  demersurile pentru a se desprinde. Acum a rãmas cu Scoala nr. 7 singur”, a spus consilierul local Lucia Muntean.
Directorii unitãtilor de învãtãmânt au fost chemati la inspectoratul scolar pentru a se lãmuri problema salarialã.
“Mãrindu-se salariile cu 20% în învãtãmânt, scolile au depãsit bugetul cu cheltuieli salariale. Trebuie sã mergem acolo cu un plan de mãsuri sã vedem ce se va întâmpla  pentru a ne ajunge bani pentru întregul an. Organizarea retelei scolare în municipiul Petrosani o putem face si noi cu bunã întelegere a scolilor dacã ele nu se vor descurca. Sunt scoli care în acest moment nu mai au bani pentru salarii din cauza cresterii salariale. Ele vor trebui ajutate. Existã un singur  consortiu scolar fãcut între Colegiul de Informaticã, Scoala Sf. Varvara Aninoasa si Scoala nr.6. Acest consortiu nu face altceva decât ca în cazul în care existã desfiintãri de clase sau restrângeri de activitate sã îi dea posibilitatea sã îsi mute omul care a rãmas fãrã  post, de la o unitate la alta de învãtãmânt, care face parte  din consortiu”, a mai subliniat consilierul local.
Existã însã si tertipuri la care apeleazã directorii unor unitãti de învãtãmânt. Acestia încearcã sã îsi atragã un numãr cât mai mare de elevi, chiar dacã nu sunt domiciliati în  circumscriptia respectivã.
“Eu nu vreau sã judec pe nimeni, este un moment greu si pentru învãtãmânt, dar fiecare director cautã sã îsi atragã pe cãi directe sau  indirecte elevi. Nu se respectã întru totul circumscriptia. Este bine sã facem promovarea ofertei noastre educationale, dar nu atât de mult încât sã aducem atingere locurilor de muncã ale colegilor nostri. De anul viitor noi am putea  vota pentru respectarea  circumscriptiilor scolare, cu mentiunea cã totusi pãrintii care au loc de muncã sau  bunici la altã scoalã, sã poatã sã îi înscrie. Dl. Pop probabil va cere în curând sã se uneascã iar cu Colegiul Hermes pentru cã nu se va putea descurca financiar singur”, a mai spus consilierul local.
Reprezentantii ISJ Hunedoara sustin cã nu vor exista probleme în ceea ce priveste plata salariilor, sumele necesare fiind asigurate de cãtre Ministerul Educatiei.
“În ceea ce priveste finantarea si cheltuielile cu salariile, am avut o videoconferintã cu conducerea MEN si domnul ministru, Valentin Popa, ne-a transmis sã  analizãm si sã solicitãm toate sumele necesare astfel încât sã asigurãm plata tuturor salariilor, în conformitate cu prevederile legale si sã nu avem nici restante la contributiile nici ale angajatului, nici ale angajatorului. În acest sens, am întocmit o adresã pe care am înaintat-o tuturor unitãtilor de învãtãmânt din judetul Hunedoara, au  termen ca pânã mâine (miercuri-n.r.) sã completeze toate informatiile în programul EDUSAL astfel încât sã putem face demersurile cãtre Ministerul Educatiei cu privire la necesarul de sume astfel încât sã nu avem probleme”, a declarat Maria Stefãnie, inspector scolar  general în cadrul ISJ Hunedoara.
Consortiile scolare au fost constituite pentru salvarea locurilor de muncã ale profesorilor.
Monika BACIU