ApaServ Valea Jiului contribuie la sistemul energetic national. Activitatea de bazã a societãtii este furnizarea apei potabile, însã cu ajutorul microhidrocentralelor detinute de ApaServ, societatea produce si energie electricã. Aceasta intrã în sistemul energetic national, în baza unui contract din anul 2007.
“SC ApaServ Valea Jiului SA Petrosani detine în administrare trei microhidrocentrale MHC Valea de Pesti, MHC Polatiste si MHC Brazi, care au produs si livrat energie electricã în SEN conform licentei de producere si comercializare energie electricã nr. 806 din 08.11.2007. În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2017, MHC-urile au produs cantitatea de 1.932 MWh, respectiv 4.523 certificate verzi. Cantitatea totalã de energie electricã produsã de societate în baza licentei de producãtor, a fost vândutã pe PCCB (piata centralizatã a contractelor bilaterale) în cantitate fermã orarã (în bandã) la pretul de 95 lei/MWh (ianuarie – iunie) si 80 lei/MWh (iulie – decembrie), piata fiind organizatã în cadrul operatorului pietei de energie electricã OPCOM SA”, aratã raportul ApaServ Valea Jiului.
Societatea de apã din Valea Jiului beneficiazã si de sprijin pentru producãtorii de energie curatã.
“Pe lângã contravaloarea energiei electrice tranzactionatã pe piata de energie electricã, societatea noastrã mai beneficiazã de schema de sustinere pentru producãtorii E-SRE, legal stabilitã de ANRE, respectiv de certificate verzi, cu valoarea de tranzactionare minim 132,4045 lei/CV  (ianuarie), 133,0611 lei/CV (februarie-martie) si 132,0295 lei/ CV (aprilie – decembrie)”, mai aratã raportul.
Potrivit raportului, a crescut consumul de energie. De precizat cã, fatã de anul 2016, anul trecut energia termicã produsã a fost ceva mai micã, cu aproape 2,5 procente, contravaloarea energiei electrice comercializate si a certificatelor verzi obtinute fiind de 737.915 lei, putând conduce la acoperirea a 88,09% din contravaloarea facturilor emise de furnizorii de energie electricã cãtre Apa Serv Valea Jiului SA.
“Analizând consumul de energie electricã din anul 2017, comparativ cu anul 2016, se evidentiazã o crestere a consumului de energie electricã cu 0,39%. Energia electricã produsã a fost mai micã cu 2,47%, contravaloarea energiei electrice comercializate si a certificatelor verzi obtinute este de 737.915 lei si poate conduce la acoperirea a 88,09% din contravaloarea facturilor emise de furnizorii de energie electricã cãtre SC ASVJ SA Petrosani”, mai aratã acelasi raport.
Societatea de apã din Valea Jiului produce energie electricã cu ajutorul a trei microhidrocentrale.
Monika BACIU