Politistul acuzat ca l-a batut pe tanarul din Uricani pana l-a bagat in spital cu rani grave nu este la prima fapta de acest fel. Pe numele lui sunt o serie de plangeri si are cel putin o sanctiune din acest motiv, insa sefii lui continua sa il pastreze in post. Mai mult, faptele acestuia sunt bine ascunse de ochii publicului si ai presei.

Virgil Calutoiu, politistul care l-ar fi batut, la inceputul acestei luni, pe un tanar din Uricani pana cand l-a bagat in spital are mai multe fapte de acest gen reclamate de potentialele lui victime. In plus, are si cel putin o sanctiune, tot pentru agresiune, dar asta nu il impiedica sa ramana bine infipt in postul lui de la Politia Orasului Uricani. Mai grav, sefii IPJ Hunedoara ascund cat pot de bine aceste sesizari de ochii presei, iar ca sa vorbeasca despre sanctiunile aplicate lui Virgil Calutoiu ii cer tot lui acordul!

Din fericire…

… Internetul are „memorie”, iar o parte dintre sesizari au ajuns si in mana presei. Calutoiu si-a facut un bun renume de bataus in urma cu ani de zile si a fost chiar si sanctionat disciplinar pentru cel putin o astfel de fapta. Astfel,  in urma cu cativa ani, comandantul si agentul sef adjunct de la Politia Uricani au fost sanctionati disciplinar de catre IPJ Hunedoara pentru „gestionarea defectuoasa” a unui eveniment, asta dupa ce un barbat a reclamat ca a  fost batut chiar de comandantul Politiei Uricani pentru ca nu si-ar fi platit biletul de maxi – taxi. Totul a  pornit dupa ce soferul unui maxi – taxi a reclamat la politie ca un calator refuza sa plateasca biletul,  pe motiv ca e comisar de politie. Cum – necum, din faptuitor, barbatul a devenit victima si povestea s-a finalizat cu o plangere a acestuia impotriva politiastilor, barbatul reclamand ca a fost agresat fizic de seful politiei, Danut Mocanu, iar in toata aceasta afacere ar fi fost implicat si Virgil Calutoiu.

Ancheta interna dispusa de IPJ Hunedoara in acest caz s-a finalizat cu doua sanctiuni disciplinare, una pentru Mocanu si cea de a doua pentru Virgil Calutoiu, care “a dat dovada de lipsa de profesionalism, lipsa de fermitate si neglijenta manifestata in indeplinirea indatoririlor de serviciu”, dupa cum scria presa vremii. Si nu este singura sesizare pe numele acestui politist.

La inceputul anului 2008…

… alti doi tineri din Uricani –  Ioan Antoniu Pernes si Fery Nagy – au fost de asemenea victimele unei agresiuni, spun ei, comisa de doi politisti din Uricani, unul dintre ei chiar Virgil Calutoiu. De asemenea, un alt barbat din Uricani, Gheorghe Ursu, in varsta de 49 de ani, l-a reclamat pe Calutoiu tot pentru agresiune, iar victima spune ca si fiica sa minora a fost batuta, de acelasi politist. Iar acestea sunt doar cateva dintre sesizarile facute in timp, asa, la „prima strigare”. Acum, si Costel Stroe a depus o noua sesizare, dupa ce, spune el, in data de 8 august a mers la Politia Orasului Uricani, insotit de sotia si fiica lui, pentru a-si reclama un vecin si a ajuns direct la spital la Timisoara cu multiple traumatisme, fiind batut ore in sir de politisti.

Sefii IPJ Hunedoara ascund „gunoiul” sub pres

Mai mult, scandalul a continuat si in zile urmatoare, pentru ca tot politistii ar fi vrut sa il interneze cu forta la Spitalul din Zam, dupa ce barbatul a decis sa intre in greva foamei.

Cate sesizari sunt pe numele politistului din Uricani si ce masuri a luat IPJ in acest caz este greu de aflat, ba chiar imposibil, pentru ca sefii IPJ Hunedoara ascund gunoiul sub pres. La intrebarea noastra privind sesizarile formulate pe numele lui Virgil Calutoiu nu am primit absolut nici un raspuns. In schimb, in ceea ce priveste eventualele masuri aplicate, seful IPJ Hunedoara, Liviu Dumitru, ne-a comunicat ca este nevoie de… acceptul politistului reclamat: „Sanctiunile disciplinare ale politistului nominalizat de dumneavoastra sunt evidentiate in dosarul de personal al acestuia, document care nu are un caracter public si cu privire la care politistul nu si-a manifestat acordul de vointa in scopul mediatizarii”.

Spre comparatie…

… in judetul vecin Gorj nu este nevoie de acceptul subordonatilor pentru ca sefii IPJ sa dea detalii despre sanctiunile disciplinare. Astfel, in urma cu doar cateva zile un imens scandal a izbucnit dupa ce  o camera de supraveghere ale unui market a surprins imagini care arata cum un politist bate un alt barbat cu pumnii si picioarele. Furia politistului s-a dezlantuit dupa ce victima, sofer al unui autoturism, l-ar fi stropit pe agentul de ordine. Barbatul a cazut la pamant sub ploaia de lovituri, iar dupa ce si-a revenit s-a dus la spital unde a obtinut un certificat medico-legal si a si facut o plangere la Inspectoratul de Politie Judetean Gorj. Reprezentantii IPJ Gorj au anuntat imediat ca pe numele agentului de ordine publica din Matasari exista cel putin doua plangeri pana in acest moment si ca s-a inceput o ancheta disciplinara. De asemenea, au mai spus ca politistul a mai fost sanctionat cu taieri din salariu si amanarea avansarii in grad, ca urmare a comportamentului sau.

Carmen Cosman