Tot ce este scos din minele pe închidere ar putea fi folosit la minele viabile. Din mina Paroseni, de la Petrila, ori Uricani, au fost scoase, ori sunt în curs de a fi scoase mai multe instalatii si piese de care minerii ar mai avea nevoie, iar, la întâlnirea de la Guvern, s-a discutat exact acest lucru.
Sindicalistii au fost la Bucuresti, unde au avut o întâlnire cu Radu Ciocãnelea, consilier în aparatul de specialitate al premierului Viorica Dãncilã, iar acolo s-a punctat inclusiv angajarea, prin transfer, a celor de la minele neviabile, la Complexul Energetic Hunedoara.  „Am discutat posibilitatea aducerii la CEH a tuturor utilajelor si instalatiilor care sunt scoase din uz la nivelul SNIMVJ, ca si preluarea de personal de acolo. Sunt o serie de instalatii si utilaje care au fost scoase din uz si care pot fi folosite la noi. Trebuie, însã, stabilite procedurile legale de achizitie sau de transfer ale lor, pentru noi”, a declarat Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului Muntele
Întâlnirile de la Guvern vor continua si în aceastã lunã, iar sindicalistii marseazã pe ideea de continua functionarea CEH cu 3 grupuri pe cãrbune, douã la Mintia si unul la Paroseni si necesitatea functionãrii, si dupã 2018, a tuturor celor 4 unitãti miniere.
„Noi vedem asta, prin prelungirea acordãrii ajutorului de stat pe productie pentru minele Lupeni si Lonea si cu recunoasterea costurilor de exploatare pentru minele ce nu au ajutor de stat: Livezeni si Lupeni”, a adãugat Cîmpean. Mai mult, sindicatele cer prelungirea Ordonantei 36, care expirã la finele acestui an si care permite acordarea veniturilor de completare persoanelor ce sunt concediate si care nu îndeplinesc conditiile de pensie. Pe aceastã temã  vor fi purtate corespondente cu responsabilii din Guvern, iar sindicalistii cer si discutii pe baza Legii Minelor, a Pensiilor si cea a Redeventelor.
Diana Mitrache