Nãscut la …125 de ani!

Istoricii într-ale sportului spun cã jocul cu mingea ovalã a apãrut din vremuri imemorabile jocul aticilor numit „harapastrum” semãnând oarecum cu ceea avea sã fie mai târziu, jocul de rugby.

Inventatorul rugby-ului este însã considerat William Webb Elias de la colegiul Rugby din Anglia, în anul 1823, un tânãr viitor portar, care împotriva regulilor fotbalului a luat mingea în brate, îndepãrtându-se cu ea spre poarta adversã!

Dupã aparitia primului regulament în 37 de articole (1846), în anul 1880 va lua nastere oficiul „International Rugby Football „Board”. În urmã cu 100 de ani, pe la 1909, studentii români întorsi din Franta au adus rugby-ul în tara noastrã, adevãratul act de nastere fiind în anul 1913, la Tenis Club România. Primul meci vã avea loc pe 8 septembrie 1913 între T.C.R. si Sporting Club.

În Valea Jiului apare în vara anului 1919, echipa Minerul Lupeni fiind prima echipã provinciala din România.

Încet, încet, rugby-ul pãtrunde în cele mai diverse structuri de club, creându-se nuclee puternice pe lângã marile uzine, în rândul armatei si a unor centre universitare.

Astfel, va fi „contaminatã” si studentimea de la Petrosani încã de la înfiintarea Institutului Cãrbunelui (1948), activitatea rugby-sticã nãscându-se exact la 125 de ani de la semnarea actului de nastere a acestui sport pe plan mondial!

Mereu un singur gând: promovarea!

Din Capitalã, pornesc în „provincie” antrenori priceputi, pentru a crea o bazã solidã în pregãtirea echipelor românesti, Dumitru Motâcã ajunge la Petrosani.

În anul 1949 se trece la sistemul de campionat primavarã-toamnã, din anul 1951 apãreau în calendarul competitional si echipe din afara Bucurestiului, opt la numãr, dar fãrã Petrosani.

În 1952 campionatul se desfãsoarã în douã serii.

În seria 1, alãturi de echipele bucurestene Dinamo, Spartac, Metalul, Constructorul si Stiinta Bucuresti, plus cele din provincie, Locomotiva Timisoara, Stiinta

Cluj si Stiinta Petrosani. Campionatul seriei 1 este câstigat de Dinamo Bucuresti iar Cupa României de C.C.A. Bucuresti.

În 1953, Stiinta Petrosani va face parte din seria a 2-a, împreunã cu C.C.A. Bucuresti, Locomotiva Timisoara, Armata Sibiu, Metalul Bucuresti, Stiinta Timisoara si Spartac Bucuresti. Este încã perioada romanticã a rugby-ului petrosenean, printre „trubadurii” balonului oval de atunci amintindu-l pe antrenorul Eugen Sfetescu sau jucãtorii Vasile Ciriperu, Mihai Catana, Petru Ciuperca, Ioan Bozdog, Ioan Ciubuc, Vali Scutelnicu, Petru Stoica, Rafael Radu Gaube, Tibi Bindea, Petru Belba.

Desi viata nu era dintre cele mai usoare la Petrosani, douã echipe de rugby, Stiinta si Energia Petrosani îsi continuã activitatea competitionalã, în ciuda unui drum anevoios. Si, poate impulsionati si de performantele fotbalistilor de la Jiul, rugby-istii forteazã promovarea pe prima scenã, care se va întâmpla în anul 1959.

Performanta a fost reusitã de antrenorul-jucãtor Nicolae Ureche alãturi de o echipã de entuziasti sportivi-studenti: Ion Dijmãrescu, Titus Tudor, Mihai Tokaci, Pache Neguescu, Constantin Ghitã, Horia Atanasiu, Ion Rizescu, Mihai Macarescu, Dumitru Constantin, Marcu Coiculescu, Valeriu Petrache, Victor Nadolenco, Liviu Drãghici, dan Râmniceanu, valentin Catana, Silviu Vladislav, Virgil Mezdrea, Constantin Soare, Ion Ciubuc, Sorin Nicolescu, Emil Anton, Dragos Burac, Grigore Antimoianu, Cornel Stoian, Emil Crisan, Marin Tranca, Victor Negoiescu, Jean Coltatu si Otto Barã.

Victorie din primul meci!

Anul 1959 a fost anul marii bucurii: promovarea rugby-ului petrosenean pe prima scenã. Recunoasterea valorii rugby-stilor de la international „Cupa Victoriei”, cu participarea Cehoslovaciei, Poloniei, sportivului petrosenean Grigore Antimãianu.

Toamna, se da startul editiei nationale cu numãrul 44, cu Stiinta Petrosani printre combatante, meciul având loc pe stadionul „Jiul” (cel din Dealul Institutului nu exista). Interesul pentru partidã a fost enorm (peste 3000 de spectatori!), primul adversar fiind puternicã Stiinta Timisoara.

Victoria a revenit petrosenenilor cu 3-0, prin lovitura de picior cãzutã reusita în minutul 8 de Mateescu. Stiinta Petrosani a debutat cu brio în Divizia „A” în formula de echipã: Tokacs – Ghitã, Dijmãrescu – Macarescu, Constantin – Petrache, Coiculescu, Ciubuc – Mateescu, Ureche – Anton, Mezdrea, Nicolescu, Burac – Antimãianu.
GENU TUTU