Maidanezii nu tin cont de regulile de circulatie

Cainii vagabonzi, pericol pentru conducatorii auto si nu numai. Desi se vorbeste de cateva luni de infiintarea serviciului judetean pentru ocrotirea animalelor fara stapan se pare ca acest proiect inca nu isi face resimtite beneficiile.

Cainii comunitari inca circula nestingheriti pe strazile din Valea Jiului fara ca nimeni sa ia atitudine. Ei reprezinta un pericol pentru conducatorii auto si nu numai.

Autoturism avariat din cauza unui caine

 De unde nu te astepti de acolo sar in fata cainii. Asa se face ca in fiecare zi, zeci de caini trec pe strazile din Valea Jiului, printre masini, printre carucioare cu copii, prin parcuri, oriunde. Animalele sunt imprevizibile. Nu de putine ori s-a intamplat ca un caine sa sara pur si simplu in fata unui autoturism, in cele din urma rezultand avarierea masinii. Conducatorii auto sunt revoltati din aceasta cauza.

“Am patit ca sa-mi sara cainele in fata masinii. Pur si simplu mi-a distrus toata partea din fata. Pe cine sad au in judecata? Ce sa fac? Eu raman cu paguba. Numanui nu-i pasa. Doamne fereste se poate intampla ceva mai grav”, spune un conducator auto din Petrosani.

 Mai mult, sunt si martori care au asistat la astfel de incidente.

“Intr-o dimineata a sarit dintre taxiurile de la piata un caine direct pe drum. Soferul care mergea in jos (spre cartierul Dimitrov-n.r.) l-a lovit si l-a aruncat in celalaltul care mergea spre centru. Praf s-au facut masinile. Cainele s-a ridicat si a plecat, iar oamenii au ramas cu pagubele. Nu e normal ca intr-o tara civilizata, intr-un municipiu care se considera European sa se intample astfel de lucruri”, spune soferul unui taxi.

In parcuri, printre copii

 Nici cei care iasa in parcuri nu scapa de cainii vagabonzi. Animalele se plimba  nestingherite printre copii, printer batrani sau femei cu carucioare.

Problema cainilor vagabonzi reprezinta un subiect sensibil datorita legilor care interzic eutanasierea maidanezilor, dar si o adevarata bataie de cap pentru edilii locali care nu mai fac fata plangerilor cetatenilor care au fost “compostati” de catre cainii fara stapan. Serviciul de ecarisaj infiintat de Consiliul Judetean a devenit operational in Hunedoara. Cainii fara stapan vor fi luati de pe strazi si dusi intr-un adapost special. Primii sase maidanezi au fost luati de pe strazile municipiului Hunedoara, in cursul zilei de luni, a acestei saptamani, cand  Serviciul judetean pentru ocrotirea animalelor fara stapan, infiintat de Consiliul Judetean Hunedoara, a devenit functional. Cei din Valea Jiului, insa, asteapta sa le vina randul.

Problema cainilor maidanezi a intrat in atentia Consiliului Judetean Hunedoara, care va implica toate administratiile locale in gestionarea cat mai eficienta a populatiei canine din judet. In acest sens, va fi infiintata o societate care sa se ocupe de aceasta problema. Pentru a stopa fenomenul de inmultire a cainilor fara stapan, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Molot, a propus o colaborare intre institutia pe care o reprezinta si toate administratiile locale din judet, astfel incat sa fie amenajate cinci centre in care maidanezii sa fie adusi si hraniti.

Raul IRINOVICI

Advertisements