Douã medalii de bronz au luat olimpicii de la Colegiul National Mihai Eminescu din Petrosani, la olimpiadele nationale. Laurentiu Dosan si Rares Baron au ajuns la aceastã performantã si chiar au recunoscut cã, de aceastã datã, unul încheie în fortã liceul, iar celãlalt tine steagul sus.
Dupã ce s-a calificat si la fizicã si la matematicã la faza finalã a olimpiadelor scolare, Rares Baron a ales matematica. Si asta doar pentru cã nu a avut timp fizic sã ajungã la ambele. S-a întors, însã, mai mult decât învingãtor, iar performanta sa este cu atât mai notabilã, cu cât nu este prima datã. „Premiul acesta este foarte important pentru mine. Din clasa a VI-a, când am mers prima datã la olimpiada nationalã, mi-am dorit sã mã duc si la liceu, pentru cã stiu cât mã va ajuta pe mai departe. Îmi doresc sã merg mai departe, nu stiu exact pe ce domeniu, dar sigur mã voi axa pe matematicã si fizicã si consider cã o sã mã ajute. A fost destul de greu sã aleg între matematicã si fizicã, însã, am considerat cã pânã acum am mers la fizicã si acum la matematicã”, a spus Rares Baron, elev clasa a X-a.
Laurentiu Dosan este în ultimul an la acest liceu si spune cã a încheiat scoala cu un mare succes. Asta, desi spera la argint. „A fost o experientã deosebitã. Am avut ocazia sã mã întâlnesc cu prietenii de prin alte judete. Din pãcate e ultimul an, dar m-am retras în fortã si asta e bine. Îi sfãtuiesc pe toti sã se tinã de treabã, sã lucreze si sã persevereze. Asta, ca un sfat pentru cei care rãmân în liceu. Pentru mine e foarte important cã mi-am dovedit cã pot sã îmi ating niste limite si pot face performantã la fizicã si mã simt foarte mândru”, a recunoscut Laurentiu Dosan, elev clasa a XII-a.
Laurentiu spune cã, dupã Bacalaureat vrea sã urmeze Politehnica din Bucuresti, unde sigur va studia fizica. Doamna dirigintã,  Adriana Lãpãdus i-a fost îndrumãtoarea în aceastã performantã si e mândrã acum de tot ce a realizat. L-a descoperit în clasa a IX-a, iar lucrul în echipã, cu el, a fost o adevãratã provocare, ce a dus spre performanta de acum „Munca în echipã cu astfel de tineri este usoarã. Cu cât sunt mai pasionati, cu atât e mai usor. Si, în cazul acesta, chiar n-a fost greu. E vorba de o muncã din clasa a IX-a, iar acum se vãd rezultatele muncii de 4 ani. Este ca si copilul meu si cred cã performanta este una notabilã pentru noi”, a declarat Adriana Lãpãdus, profesoara de fizicã si diriginta lui Laurentiu.
Colegiul din Petrosani este unul dintre cele mai bune si rezultatele acestor copii îl plaseazã în topul national. Directorul liceului, care este si îndrumãtorul lui Rares la matematicã, spune acum cã rezultatele sunt pe mãsura asteptãrilor si a muncii acestor tineri. „În urma fazelor nationale ale olimpiadelor, avem doi elevi, pe Laurentiu Dosan cu medalie de bronz si pe Rares Baron, cu bronz la matematicã. Încã nu s-au consumat toate fazele acestor concursuri si mai asteptãm premii, dar aceasta este o performantã, pentru cã, un mare matematician român spune cã „a face matematicã e un lux, pe care nu si-l  permite oricine”. Si, dacã unii dintre copii au înteles acest lucru, se vede, în fiecare an cã, îsi permit acest lux, tot mai multi”, a declarat Alexandru Lãutaru, profesor de matematicã, director al CNME.
Nu mai putin de 35 de copii care învatã la Colegiul National „Mihai Eminescu” din Petrosani s-au calificat la faza nationalã a diferitelor olimpiade scolare. Sunt, însã, copii care au ajuns la acest nivel si la douã materii consecutiv, cum este Rares Baron, iar unul dintre copii face doi ani într-unul singur. Sunt premiere absolute,  cu tineri de exceptie.
Diana Mitrache