Se împlineste un deceniu de când comuna Ghelari devine, în luna mai, capitala moto a Europei. Editia a X-a a Enduro Panorama aduce la start aproape 500 de rideri.  Enduro Panorama 2018 are loc între între 3 si 6 mai, cu trei clase de concurs (profi, expert si hobby) si un traseu de 270 de kilometri. „Unii vin pentru prima datã la noi, altii revin la fiecare editie. Le plac mult Muntii Poiana Ruscãi si peisajele de aici.
Cine a fost în Tinutul Pãdurenilor stie cã, oriunde ai fi, ai peisaje superbe, iar, de pe culmi, panorama este spectaculoasã. De multe ori, noi, organizatorii, îi vedem oprindu-se din cursã si fãcând fotografii. Sunt încântati de arhaicul locurilor, de arhitectura localã cu cãsutele din lemn, de bisericutele micute”, spune Paul Grecu, de la Moto Club Haita Deva.
Evenimentul a debutat oficial joi. ”Riderii au avut de  parcurs în prima zi 45 de kilometri. Vineri, se pleacã la ora 9, iar spectatorii pot urmãri participantii în punctele cu arbitri de pe drumul  dintre Govãjdie si Lelese. O altã specialã, pentru care Enduro Panorama este vestitã, e proba din fosta carierã de marmurã din satul Alun. Sâmbãtã, probele sunt în arealul satelor Dãbâca si Hãsdãu. Meritã vãzute! Duminicã, în cariera de la Ghelari, spectatorii vor vedea una dintre cele mai frumoase si dificile urcãri care au fost amenajate vreodatã pentru rideri – avem  treceri pe bolovani de dimensiunea unei masini, apoi urmeazã o pantã aproape verticalã, o sã fie senzatie”, explicã Sergiu Grecu, deschizãtor de traseu la una dintre clase. În 2018, în tabãra din Ghelari sunt reprezentate 20 de tãri. „Vin multi motociclisti din Ungaria, Polonia, Suedia, Austria, Germania, dar în acest an avem si Islanda, chiar si Statele Unite ale Americii, de unde vine Mitch Carvolth, un rider american foarte bun, campion si participant la multe dintre cursele dure ale lumii”, declarã organizatorul. Enduro Panorama a devenit competitia care aduce cel mai multi strãini în judetul Hunedoara. Concursul de hard enduro pune la bãtaie premii totale în valoare de 6 mii de euro.
Maximilian GÂNJU