Marian Boboc a lansat, la finele sãptãmânii trecute, încã o carte document, pe care a scris-o despre Valea Jiului, mizând pe ceea ce a însemnat presa în anii dintre cele douã Rãzboaie Mondiale.
Nu e cu nimic mai  prejos fatã de cea de azi, cu precizarea cã Valea Jiului a fost una dintre primele zone din tarã care a avut publicatii, iar acestea erau scrise nu de jurnalisti, ca acum, ci de preoti, medici, profesori si, cu precãdere, trebuie sã precizãm cã, în limba maghiarã. Marian, însã, a gãsit documente si fotografii ale celor ce au scris ziarele vremii si le-a grupat într-un volum pe care l-a lansat azi, cu titlul „Presa Vãii Jiului de la Z la Z. 1887 -1942”. „Este interesant cine a scris ziarele. Cel mai greu mi-a fost sã fac ultima copertã a cãrtii, în care i-am gãsit cu chiu, cu vai, pe cei care au scris ziarele epocii. Este cea mai importantã filã, chiar ultima. Aici apar ziaristii epocii. Doar cã noi nu trebuie sã îi vedem cã pe ziaristii de azi, pentru cã aveau si alte meserii. Cei mai multi au fost preoti”, a spus Marian Boboc, scriitor.
Primul ziar în  limba românã a apãrut în 1916 în Valea Jiului, la Vulcan si se numea „Calea Vietii”, fiind una de tip religios, editatã de un preot greco-catolic. Pânã atunci aveam presã doar în maghiarã.  „Primul ziar a apãrut în 1887, la Petrosani si e o mare mândrie pentru noi, pentru cã foarte putine orase din România aveau atunci ziar. Noi am avut. A apãrut o singurã editie. Dar apoi, în 1897, a apãrut „Petrosaniul si împrejurimile”, în limba maghiarã, care a apãrut pânã în 1909, sãptãmânal, bine tehnoredactate. Cuprindeau editoriale pe prima paginã si jos aveau un fel de povesti literare, poezii, deci fictiune, dar ei ridicau nivelul cultural al cititorilor”, a spus Marian.
De precizat cã tirajele acelor ziare uimesc si acum, pentru cã, asa cum a reusit Marian Boboc sã identifice în arhive, ziarul din 1938, care se numea Avântul, avea 56 de pãgâni si tirajul era de 4.000 de exemplare. Acesta a si fost cel mai longeviv ziar, condus de V.B Taloescu.
Gazeta Jiului a fost un alt ziar important din zona noastrã, care apãrea prin anii 1930, Ion Niciu fiind cel care-l edita si care a ajuns chiar primarul Petrosaniului, de formatie profesor de limba românã. Marian Boboc chiar a fãcut comparatii si ne aratã în cartea sã cât de importantã era presa si atunci si care era rolul ei. Bucãti din paginile unor ziare,  documente si multã istorie regãsim în acest nou volum editat în conditii grafice foarte bune si  meritã, dacã vã atrage, sã vedeti ce scriau pionierii presei din Valea Jiului si, mai ales, ce citeau oamenii care stiau carte.
Diana Mitrache