Autoritãtile locale de la Lupeni au comemorat, la sfârsitul sãptãmânii trecute,  96 de ani de la cel mai tragic accident de minã ce a avut loc în acest oras. În 27 aprilie mina Aurelia a explodat si zeci de oameni au fost scosi, din subteran, morti.
Gura minei este cum în curtea unui localnic, însã, an de an, o mânã de oameni îsi amintesc acest eveniment cu tristete, pentru cã atunci a avut loc unul dintre accidentele cu cele mai multe  victime, în subteran. Senatorul Cristian Resmeritã a vorbit despre acest eveniment  tragic, exact la ora la care se fãcea comemorarea victimelor.
„În 27 aprilie 1922, în urmã cu 96 de ani, la mina Aurelia din Lupeni a avut loc cel mai mare accident colectiv de muncã din  istoria Vãii Jiului. Au murit 82 de oameni, eroi mineri. Administratia de la Lupeni îi comemoreazã. Si vreau sã vã spun cã explozia a avut loc la ora 12,30. Exact acum 96 de ani. Ora pe care am ales-o este exact cea a evenimentului ce s-a produs acum atât de multã vreme”, a spus Cristian Resmeritã,  senatorul Vãii Jiului.
Cea mai mare catastrofã din Europa acelor ani, dar si cea mai mare catastrofã din Valea Jiului s-a produs la mina Aurelia, parte  a minei Lupeni, în 27 aprilie, dupã ora 12.30, în stratul 13, blocul 5. Tot ce a fost în subteran a fost  distrus. Au murit 82 de mineri, din care 30 sau 32 erau români, restul de 50 erau maghiari, germani, polonezi, slovaci. Dupã ce a avut loc explozia, la gurile de aeraj a început sã iasã fumul.  La acea vreme, vãduvele care  si-au pierdut sotii au intentat  proces Societãtii Minelor de Cãrbuni „Uricani – Valea Jiului”. În urma procesului, care a avut loc la Tribunalul Deva, s-a constatat vinovãtia Societãtii Minelor de Cãrbuni „Uricani – Valea Jiului”, iar un inginer a fost condamnat la o amendã de 9.000 de lei, în timp ce seful de lucrãri a fost condamnat  la trei luni de închisoare.
Diana Mitrache