Ce îsi doreste ultimul veteran de rãzboi?

Are aproape 90 de ani, pe care îi împlineste în luna iunie, si este ultimul veteran de rãzboi în viatã din Petrosani. Doamna Domnica Ilesoi a trãit o viatã împlinitã, are ce povesti mereu, iar administratia publicã localã s-a gândit sã îi ofere un premiu pentru faptul cã încã ne face cinstea de a fi alãturi de comunitatea noastrã.
Ultima femeie care a fost pe front ne-a spus cã este tristã pentru cã nu mai avem dragostea de tarã, cã nu mai luptãm pentru identitatea nationalã, cã natalitatea e micã si nu a uitat sã ne spunã  cât de mult si-ar dori sã ne schimbãm pe viitor, ca  natiune.
„Mã uit asa cu tristete si vãd cam ce se întâmplã în tarã.  Un mare seic arab a venit sã cumpere Marile insule ale Brãilei. Se poate asa ceva? Am ajuns sã ne vindem tara cu bucãtica? Pentru asta au murit oameni pe front? Am rãmas foarte dezamãgitã.  Vãd tineri sub 30 de ani, vagabonzi pe stradã. În Rãzboaiele mondiale si-au pierdut viata 1,8 milioane de oameni. Acum au plecat 4 milioane de oameni. Suntem a doua tarã, dupã Siria, ca emigranti. Unde mergem? Se nasc sub 200 si mor peste 300. Îmi pun întrebarea peste 20 de ani, câti mai suntem în România”, a spus Domnica Ilesoi, cea care a rãmas ultima reprezentantã din Petrosani, a veteranilor de rãzboi. Sunt întrebãri pertinente  ale unui om rãmas singur din generatia sa. Ar trebui sã le luãm drept lectii de viatã,  pentru cã doar cei care au luptat stiu cel mai bine cum a fost pe front. „E un moment de bucurie cã doamna Domnica este aici cu noi.  Din pãcate, aceastã generatie se stinge si rãmâne regretul cã, noi, ceilalti, nu am reusit sã facem foarte multe, fatã de ceea ce au fãcut ei. Sunt  realitãti si, pânã la urmã, sper ca acest popor se va trezi”,  a completat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Doamna Domnica este cea mai „tânãrã” dintre veteranii care mai sunt în viatã.  În total, în Valea Jiului, sunt  12 veterani în viatã si cel mai vârstnic are 99 de ani.
Diana Mitrache

Advertisements

Un comentariu la „Ce îsi doreste ultimul veteran de rãzboi?

  • 3 mai 2018 la 09:04
    Permalink

    Isi doreste ca ridzi sa respecte drepturile omului asa precum a jurat la invrvestitura

Comentariile sunt închise.