Au gândit o afacere de la zero, cu cifre de afaceri, furnizori si livrãri si chiar logo, iar la Târgul Firmelor de Exercitiu, organizat de Colegiul Economic Hermes din Petrosani, au venit sã le arate tuturor cât de bune sunt ideile lor. Nu este doar o joacã, pentru cã ideile lor de afaceri pot fi puse oricând în practicã, iar cum au gândit niste copii aceste afaceri, poate fi un model pentru viata realã.
„Ne-am gândit cã, în zona Hategului, sunt foarte multe obiective turistice si am zis cã acolo merge o pensiune turisticã, ce poate pune la dispozitie turistilor camere cu privelisti frumoase. Suntem costumati în pãdurari, cã aici e aproape Retezatul si sigla noastrã are si un cerb, asa cã ne-am îmbrãcat corespunzãtor atunci când am venit sã ne prezentãm ideea”, a spus unul dintre elevii de la târg.
„Noi suntem oamenii care aduc bucuria. Facem produse realizate de noi. Noi facem multe si aici avem produse de Crãciun, suporturi de pahare si servetele, fãcute de noi, aranjamente florale din flori de hârtie si burete, invitatii la nuntã, ori mãrturii”, a spus o altã tânãrã, care reprezenta o firmã ce avea ca logo „ce pot face douã mâini dibace”. „Important este cã noi facem produse pentru amenajãri interioare si exterioare, cum ar fi parchetul, draperiile, toate din materiale reciclabile, ecologice”, a completat reprezentanta unei firme ce vindea produse ecologice, cã sunt în trend.
Este un mod de joacã, dar acest târg adunã mereu tineri de la licee din zonã, dornici sã îsi expunã ideile, logo-urile si sã arate ce pot. „Firmele toate sunt foarte interesante, au obiecte de activitate diferite si tinerii liceeni si-au pus la încercare imaginatia si creativitatea.
Sunt firme din judet si avem on-line din alte câteva judete, iar prezente aici sunt si din Timis, chiar de la liceul Traian Vuia din Fãget”, a spus prof. Margareta Trif Popescu, organizatoarea târgului. Multi elevi au participat de-a lungul anilor la acest târg al firmelor de exercitiu, iar exercitiul i-a fãcut competitivi. O spune chiar directorul Colegiului Economic Hermes din Petrosani, care a organizat si gãzduit evenimentul, mândrindu-se cu absolventii lor.
„Chiar a trebuit sã facem un portofoliu pentru reconfirmarea titulaturii de colegiu si ne-am dat seama câti absolventi avem, care au devenit antreprenori de succes. Sunt chiar si în strãinãtate si suntem mândri de acest lucru. Fiind o metodã bazatã pe practicã, ei dobândesc competente esentiale ce le vor usura trecerea de la scoalã la viata activã si integrarea pe piata activã. Ne bucurãm si cã fosti elevi ne spun cã le este dor de aceste târguri ale firmelor de exercitiu, pentru cã au fost activitãti care au contribuit la formarea lor”, a completat si Florentina Petrescu, director Colegiul Economic Hermes din Petrosani. Zeci de tineri si-au prezentat ideile de afaceri, cifra de afaceri si au gândit un plan managerial, iar la aceastã editie am gãsit tot felul de idei de afaceri, unele chiar realizabile.
Diana Mitrache