Fanfara, Imnul Minerilor, tur prin curtea minei Petrila, concert, film, teatru, competitii, mici, bere si prima întâlnire a Asociatiei Planeta Petrila au loc la minã cu acelasi nume, unde vin oameni din toatã tara.
Ion Barbu este unul dintre artizanii acestui eveniment, care a fost numit generic „Ziua Minelor Deschise”, chiar de 1 mai. Este o zi a muncii, asa cum se sãrbãtoreste ea la nivel mondial, iar de la ora 10,00 pânã la ora 22,00, „mineri, fosti mineri, sotii de mineri, copii de mineri, functionari, industriasi, operatori, artisti, activisti, ingineri, profesori, economisti, arhitecti, doctori, cei care munciti cu mapa, cei care munciti cu sapa”  sunteti asteptati la Petrila.  „Trebuie sã multumim unor entuziasti din alte pãrti, care vin aici sã  distreze poporul petrilean. E o premierã, pentru cã, pânã acum, era foarte greu sã pãtrundem în  incinta minei Petrila,  iar cu ocazia asta, se vor deschide portile ca sã fie vizitatã mina si ce a mai rãmas”, a spus Ion Barbu, artistul care face astfel de actiuni culturale, convins fiind cã doar cultura si  actiunile de acest gen salveazã orasul din umbra mineritului.
Evenimentul Ziua Minelor Deschise, deschide mina pentru petrileni si pentru toti cei care se simt deja sau vor sã fie cetãteni ai Planetei Petrila. Ziua Minelor Deschise înseamnã 12 ore de actiuni culturale si sportive desfãsurate pe strada Minei si pe platoul de la intrarea în minã. Si, cu acest prilej, Ion Barbu spune cã îi vom auzi chiar si pe magneti. Asta, pe lângã artistii care vor veni aici. „În programul zilei de 1 mai sunt concerte, un film, concursuri, mici si bere, ca la o adevãratã petrecere. La mina Petrila încã se mai munceste. Se aude cum se lucreazã la mina Petrila, pânã pe Sureanu. Nu e vorba despre arhitectii care pregãtesc viitorul minei Petrila, ci de  celebrii  magneti, care încã furã  din greu. Ãia sunt  oamenii muncii acum”,  a adãugat Ion Barbu.  Filmul Planeta Petrila, care a ajuns peste tot în lume, revine de 1 mai la Petrila. La eveniment participã si regizorul Andrei Dãscãlescu. „Andrei vine si cei care nu l-au vãzut, îl pot vedea acum si în calitate de tatã. Unde a mai umblat filmul? Pãi, zilele trecute, a fost la Festivalul din Moscova, iar la sfârsitul acestei luni, chiar pe 28 aprilie, când aici încep pregãtirile pentru Ziua Minelor Deschise,  filmul va fi prezent la un festival din Italia”,  a conchis Ion Barbu.  Vor fi manifestãri ca pe vremea când minerii erau cu miile, cu diferenta cã, la Petrila vin acum cei care vor sã salveze declinul  economic prin culturã. Dacã vã place ideea,  sunteti asteptati la minã, fix de Ziua Muncii.
Diana Mitrache