În acest sezon un numãr mare de persoane îsi petrec zilele libere „în naturã, la iarbã verde”, motiv pentru care reprezentantii Directiei de Sãnãtate Publicã Hunedoara fac recomandãri pentru a preveni întepãturile de cãpuse, respectiv pericolul pe care îl reprezintã viperele în aceastã perioadã, modalitãtile de prevenire a atacului acestora si care sunt primele mãsuri de ajutor care trebuie luate în caz de muscãturã.
Astfel, specialistii de la INSP recomandã evitarea, pe cât posibil, a zonelor infestate cu cãpuse. Dacã totusi iesim în parc sau în spatii deschise, este bine sã purtãm haine de culori deschise care sã protejeze bratele si picioarele. Culoarea deschisã ajutã prin contrast la identificarea usoarã a cãpuselor. Se recomandã, de asemenea, purtarea pantalonilor lungi. Se recomandã purtarea de tricouri, bluze sau cãmãsi cu mâneci lungi. Este indicat cã încãltãmintea sã nu fie prevãzutã cu decupaje. Se recomandã aplicarea repetatã la 1-3 ore a unui spray repelent pentru insecte (cu dietiltoluamidã) pe pielea expusã (mâini, brate, antebrate, ceafã) sau a unui insecticid (cu permetrin) pe pantaloni, mansete, ciorapi si pe mâneci.În cazul unei activitãti lucrative sau recreative într-o zonã cu risc (cu animale care pot fi parazitate de cãpuse si cu arbusti si vegetatie bogatã) se recomandã examinarea la câteva ore a întregii suprafete a corpului, fãrã a neglija zonele cu pãr, pentru a observa cãpuse atasate de piele sãu pãr. Cãpusele se pot atasa si fixã oriunde pentru a se hrãni cu sânge, fãrã a provoca disconfort la atasarea de piele sau în timpul hrãnirii.Pentru îndepãrtarea cãpuselor este recomandat sã vã prezentati la un cabinet medical.Cãpusele se scot imediat, fãrã întârziere, evitând strivirea acestora. De regulã cãpusele sunt foarte mici, fiind în stadiul de larvã sau de nimfã. Cãpusele se scot prin tractiune usoarã si continuã cu o pensetã aplicatã cât mai aproape de piele, astfel încât sã se evite rãmânerea de pãrti ale aparatului bucal al cãpusei în piele. Când se îndepãrteazã cãpusele de pe om sau de pe animal se vor proteja mâinile cu mãnusi, ori cu pãrti din îmbrãcãminte, cu o pânzã sau tifon. Spãlati imediat zona afectatã dupã extragerea cãpusei cu apã si sãpun si dezinfectati zona cu alcool sanitar (spirt). Se poate aplica si un unguent cu antibiotic cu spectru larg. În cazul aparitiei unei pete sau induratii de culoare rosie de peste 5 centimetri diametru, care se extinde în inele concentrice, cu stare de rãu, dureri

musculare, febrã, dureri de cap, senzatie de ceafã si gât întepenit, dureri la nivelul articulatiilor

trebuie sã vã adresati imediat medicului.
O atentie deosebitã trebuie acordatã si pentru îmbrãcãminte si încãltãminte atunci când s-au identificat cãpuse. Dezinsectia îmbrãcãmintei, înmuierea, spãlarea si uscarea rufelor trebuie sã se facã cu mare atentie. În ce priveste pericolul pe care îl reprezintã viperele în aceastã perioadã, specialistii INSP atrag atentia asupra faptului cã muscãturile de viperã impun efectuarea de urgentã a unui vaccin antiviperin.
„Reamintim turistilor câteva sfaturi de comportament în cazul întâlnirii cu vipera comunã, pentru a evita muscãtura de viperã: purtati bocanci de munte, chiar dacã temperatura ambiantã este ridicatã; efectuati permanent un control vizual al zonei în care urmeazã sã pãsiti; nu ridicati pietre mari decât dupã ce, în prealabil, ati efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica dacã sunt serpi. dacã intrati într-o zonã cu vegetatie înaltã care nu vã permite verificarea suprafetei solului, loviti usor vegetatia cu un bãt astfel sarpele va fugi din calea dumneavoastrã. Persoana muscatã de viperã poate muri în cinci ore, (veninul acesteia este o hemotoxinã), hemoglobina din sânge formând, împreunã cu veninul un compus stabil, ceea ce poate duce la sufocare.  Totusi moartea cauzatã de muscãtura unui sarpe veninos survine în cazuri rare, mai mult de jumãtate din muscãturile de viperã sunt “uscate” fãrã inoculare de venin. Efectele unei muscãturi de sarpe veninos variazã în functie de vârstã, conditia fizicã si starea de sãnãtate a victimei. O muscãturã de sarpe poate sã afecteze victima, dar si pe membrii grupului, din punct de vedere psihic, împiedicând luarea mãsurilor necesare”, aratã specialistii INSP.

Serul antiviperin pentru a trata cu promptitudine si cu competentã eventualele cazuri de muscãturã de viperã –  se asigura de unitãtile sanitare cu pãturi din judet. Unitatie sanitare care au în stoc la serviciile de urgentã se antiviperin sunt : Spitalul Judetean de Urgentã Deva; Spitalul Municipal „ Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara; Spitalul de Urgentã Petrosani;  Spitalul Municipal Lupeni; Spitalul Municipal Hateg, Spitalul Municipal Orãstie.