Studii de sute de mii de lei care nu folosesc nimãnui

Studii inutile. În decursul anilor, la Petrosani s-au plãtit diferite studii. Numai cã proiectele nu au mai fost implementate. Motivele sunt diverse, fie nu au existat fonduri, fie cetãtenii nu au mai dorit realizarea unor lucrãri.  Proiectul privind casarea unor mijloace fixe si obiecte de inventar din patrimoniul privat al municipiului Petrosani a  stârnit controverse.
Studii din 2012
S-a propus casarea unor studii de fezabilitate, proiecte tehnice sau bunuri precum calculatoare vechi sau alte astfel de obiecte. Numai cã proiectul a nãscut discutii, acesta nefiind aprobat în cele din urmã.
“Am sesizat cã sunt foarte multe Studii de fezabilitate unde sunt evaluãri de la 2000 lei pânã la 20 000 lei si acum au devenit inutilizabile. De ce s-a ajuns în situatia asta? Sunt studii din 2012 suntem în 2018 si am ajuns sã nu le folosim”, a întrebat consilierul local Dorin Nitã.
Rãspunsul oficialilor de la Directia de Administrare a Domeniului Public si Privat a fost prompt: “datoritã lipsei de finantare pe de-o parte si pe de altã parte a schimbãrilor legislative”, a spus Daniel Visan, director executiv în cadrul serviciului mai sus-mentionat.
Consilierul local, Dorina Nitã, considerã cã banii pentru întocmirea studiilor au fost cheltuiti inutil, în contextul în care proiectele nu au mai fost realizate.


“Dau un exemplu la studiul de fezabilitate vis-a-vis de zona Parâng. Noi ni le-am asumat în ideea cã le finantãm noi primãria, am vrut sã facem o fântânã artezianã, lângã restaurant. Am fãcut studiu de fezabilitate, bani i-am cheltuit inutil”,  a mai spus Dorina Nitã.
„Programele de investiti presupun riscuri. Nu este un secret cã a trebuit sã abandonãm o multime de proiecte din lipsã de fonduri. Când vrei sã faci ceva cu asta începi, cu studiu de fezabilitate, este un risc pe care nu-l putem evita”, a fost replica lui Valeriu Butulescu, consilier local.
Despre oportunitatea realizãrii unor proiecte a vorbit consilierul Petre Drãgoescu, care a accentuat ideea cã studiile sunt cele care dovedesc utilitatea unei anumite investitii.
“De multe ori în societate se emanã fel si fel de ipoteze, ar fi bine, ar trebui, asa ar fi bine, asa nu ar fi bine si asa mai departe. Ca sã poti lãmuri o astfel de problemã se fac studii si atunci se vede oportunitatea implementãrii unui proiect sau nu. Dacã proiectul este într-adevãr fezabil si prezintã interes pentru comunitate categoric se vor gãsi sumele de finantare, dar dacã el din pãcate nu este benefic pentru comunitate se renuntã la el. Acest studiu trebuie plãtit, categoric, dar  una este sã plãtesc un studiu si alta sã mã apuc de o investitie si sã îmi dau seama cã am cheltuit bani degeaba. Acest studiu ne ajutã sã ne dãm seama dacã meritã sã facem o investitie sau nu”, a spus Petre Drãgoescu.
Proiectul de hotãrâre nu a trecut de votul consilierilor locali. Valoarea studiilor care au fost propuse spre casare este de 358.829,09 lei. Totodatã, s-a mai propus casarea a douã calculatoare, a unui monitor, a unei motofoarfece si a unei motounelte. Valoarea acestor active a fost evaluatã la suma de 8.199,38 lei.
Monika BACIU

4 comentarii la „Studii de sute de mii de lei care nu folosesc nimãnui

 • 24 aprilie 2018 la 19:57
  Permalink

  Dorina Nita mi-a fost si profesoara in ultimul an de facultate, dupa cum se vede, se lupta cu morile de vant acolo, prea multe secaturi

  Răspunde
  • 24 aprilie 2018 la 20:14
   Permalink

   Raspunsul la intrebarea Dvs. de maxim bun simt Doamna Nita, se afla intr-o alta intrebare banala : „D-le primar sunteti de acord sa publicati numele firmelor care au intocmit studiile de fezabilitate inutile ?” Daca intre acestea se regasesc eternii abonati la bani publici inseamna ca tocmai ati pus degetul pe rana…Care e o chestie diferita de „batista pe ?ambal”. Nu-i asa d-le Butulescu ?

   Răspunde
   • 24 aprilie 2018 la 20:17
    Permalink

    …desigur lipseste ?-ul insa omul de replici filozofale aiuritoare si aforistice
    V.Butulescu a prins deja ideea.

    Răspunde
 • 25 aprilie 2018 la 07:03
  Permalink

  Nu stiu de ce dar cred ca o singura firma face studii de fezabilitate.Pentru primarie.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.