Mai multi primari din Regiunea V Vest sunt de miercuri în Polonia, la o întâlnire în care vor avea de vãzut exemple de bune practici ale polonezilor, dat fiind faptul cã aceastã tarã a Uniunii Europene a absorbit peste 90% din fondurile pe care le putea primi.
Din delegatia hunedoreanã fac parte si doi primari ai Vãii Jiului, care spun cã vor veni de acoo cu idei mai bune, pe care sã le aplice si aici.
„Scopul este de a discuta problemele pe care le-a avut Polonia privind accesarea fondurilor europene si, în mod deosebit, pe linia mineritului, pentru cã si noi vrem sã accesãm un proiect pentru mineritul Vãii Jiului. Vrem sã vedem cum a fãcut Polonia. Suntem într-o delegatie de 25 de  persoane. Este o vizitã de douã zile si sperãm cã vom reusi sã identificãm acele proiecte ce se pot plia si la noi”, a spus Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.  „Noi facem parte din Regiunea Vest si sunt 4 consilieri regionali.  Eu sunt unul dintre cei 4, alãturi de  presedintele CJH, Bobora, de  domnul primar Ile si de primarul de la Totesti. Va fi probabil un schimb de  experientã, la nivelul unei vizite oficiale”, a completat Dãnut Buhãescu, primarul orasului Uricani.Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea-Flaviu Bobora, va conduce delegatia judetul la Congresul European al Autoritãtilor Locale, eveniment care se desfãsoarã la Cracovia în perioada 25-28 aprilie.
Vizita are loc în baza relatiilor de buna colaborare dintre ADR Vest si Institutul de Studii Estice din Varsovia. La eveniment au fost invitati reprezentantii Consiliilor Judetene din cele patru judete ale regiunii, membri în Consiliul pentru Dezvoltare Vest.   Acest eveniment este o platformã de întâlnire pentru liderii locali si regionali pentru a face schimb de opinii si bune practici în colaborarea dintre administratia publicã, ONG-uri si mediul de afaceri.  În cadrul Congresului vor avea loc peste 60 de workshopuri, discutii, ateliere, conferinte, prezentãri si receptii. La propunerea Institutului pentru Studii Estice din Varsovia, se are în  vedere o Dezbatere privind electromobilitatea la nivel local si prezentarea unor experiente privind folosirea materialului rulant electric – tramvaie, troleibuze, autobuze în Regiunea Vest România si regiuni similare din Polonia. Costurile deplasãrii sunt suportate de Agentia pentru Dezvoltare Regionalã Vest.  Polonia s-a  aflat, în 2012,  pe primul loc in topul beneficiarilor de fonduri europene, în timp ce tara noastrã se afla pe pozitia a 12-a, iar din acest motiv, polonezii pot fi luati de exemplu.
Diana Mitrache