Legea camatariei, intrata in vigoare inca de anul trecut din luna noiembrie, este ambigua, usor de interpretat, iar probarea unei asemenea infractiuni este aproape imposibila.

In Valea Jiului, pana acum s-au inregistrat multe cazuri de camatarie, unele chiar sub nasul politistilor, dar pana anul trecut nu a existat cadrul legal de cercetare si acuzare. Insa, chiar si acum, camatarii pot dormi linistiti, pentru ca aceasta lege, in forma adoptata, este ambigua si usor de interpretat.

Camata este definita prin dobanda excesiva pe care o percepe camatarul pentru anumite sume date cu imprumut. Insa, cine poate stabili ce si cat inseamna dobanda excesiva?! “In luna noiembrie 2011 a fost adoptata Legea 216 care sanctioneaza activitatea de camatarie.

Potrivit acestui act normativ, activitatea de camatarie, ca indeletnicire este sanctionata cu o pedeapsa intre 6 luni si 5 ani. Insa, in opinia mea, acest act normativ, datorita continutului sumar, face aproape imposibila aplicarea in practica a textului de lege, organele cercetare penala avand o munca extrem de dificila in ceea ce priveste probarea elementului material al acestei infractiuni”,  ne-a declarat avocatul Ciprian Coandres.

Legea privind activitatea de camatarie are patru articole, respectiv interzicerea acestei activitati, semnificatia cuvantului camata, a ceea ce inseamna camatar si cel care prevede pedeapsa  pe care o risca o persoana neautorizata atunci cand se dovedeste ca a imprumutat bani cu dobanda, adica inchisoarea de la 6 luni la 5 ani.

 Luiza Andronache