Atentionãri pentru iubitorii de rafting si nu numai

Moartea unui ghid pe Jiu, în timp ce se afla la rafting în Defileul Jiului, i-a determinat pe cei din Parcul National Defileul Jiului sã facã unele avertizãri.  De fapt, cei care ajuns în aria protejatã sunt sfãtuiti, sã se  organizeze si sã anunte, pe cât posibil rangerii, despre intentiile lor. Potrivit celor de la Parcul National  Defileul Jiului, pe râul Jiu, imediat dupã  podul Dumitra, unde sunt amenajãrile hidrotehnice, „s-au efectuat lucrãri, nefinalizate, de modificare a albiei, în cadrul proiectului de amenajare hidrotehnicã, a râului Jiu, pe o portiune de aproximativ 400 m, iar în aceastã perioadã debitul este crescut, optim pentru rafting”, se aratã în comunicat.
Totusi, rangerii ne spun ce avem de fãcut, dacã ajungem în zonã. „Înainte de a initia o aventurã, vã rugãm sã vã informati direct de la Romsilva, Administratia Parcului National Defileul Jiului sau la sursele de informare ale altor entitãti, cum ar fi Apele Române, Salvamont . Organizarea de  manifestãri sportive, culturale, ori tabere, pe teritoriul ariei naturale protejate, fãrã acordul administratorului, ori custodelui ariei, se sanctioneazã contraventional cu amendã de la 3.000 la 6.000 de lei, pentru persoane  fizice si de la 25.000 la 30.000 de lei pentru persoanele juridice”, avertizeazã rangerii Parcului National Defileul Jiului.  Reamintim cã un bãrbat de 42 de ani si-a pierdut viata în apele învolburate ale Jiului, la finele sãptãmânii trecute, Alte opt persoane au avut nevoie de ajutorul salvatorilor montani pentru a fi  recuperate de pe  stâncile din defileu. Accidentul a avut loc în apropiere de Lainici, iar barca în care se afla victima, împreunã cu alti opt temerari, a fost rãsturnatã de apele învolburate ale Jiului. La sesiunea de rafting au participat  18 persoane împãrtite în douã bãrci, iar plecarea s-ar fi fãcut din apropiere de Petrosani.

Anchetã în cazul accidentului de rafting
Secretarul de Stat Raed Arafat a cerut o anchetã în cazul  accidentului mortal de rafting din Defileul Jiului. Oficialul vrea sã afle de ce a fost trimisã o ambulantã de la Târgu Jiu si nu de la Petrosani, pentru cã tragedia a avut loc la circa 14 kilometri de Petrosani. Serviciul Judetean de Ambulantã Hunedoara n-a primit nici o solicitare pentru a interveni la accident. Unul dintre motivele pentru care s-a trimis o ambulantã de la circa 30 de kilometri depãrtare ar fi legat de informatiile oferite de cei care au cerut ajutor prin 112. Acestia nu ar fi furnizat locatia exactã si nici informatii  detaliate, astfel cã s-ar fi creat confuzie.  Un alt motiv ar fi si cã ambulanta a plecat de la Târgu-Jiu pentru cã exista riscul ca Hunedoara sã nu aibã disponibilã o autospecialã sanitarã cu medic si s-ar fi pierdut timp.  În acest caz a  fost deschisã si o  investigatie penalã pentru ucidere din culpã.
Maximilian Gânju
Diana Mitrache

5 comentarii la „Atentionãri pentru iubitorii de rafting si nu numai

 • 24 aprilie 2018 la 06:29
  Permalink

  Daca a murit un instructor de rafting ma gândesc ca autoritatile romane vor suspenda autorizatiile pentru practicarea acestui sport pe Jiu. Daca a murit un specialist, probabil ca si nea Gheorghe este in pericol.

  Răspunde
 • 24 aprilie 2018 la 07:53
  Permalink

  Nu-i c-am tarziu ptr.atentionari?
  De ce tot timpu la noi trebuie sa moara cineva ca sa ne trezim?

  Răspunde
 • 24 aprilie 2018 la 09:12
  Permalink

  ce atata tura vura? sunt oameni care cauta aventura pe barba lor adrenalina vor adrenalina primesc din plin cu natura nu te joci prea mult ca o musti odata si odata problema e ca taman barcagiul specialist a murit la ce sa te astepti de la ceilalti atunci terminati hidrocentralele si ati rezolvat problema

  Răspunde
 • 24 aprilie 2018 la 12:25
  Permalink

  @petrof Problema ar fi daca s-ar finaliza hidrocentralele, care ar distruge toata biodiversitatea acelei zone…. Raftingul este un sport extrem(activitate recreationala ce implica un grad ridicar de risc). Rezolvarea vine din partea autoritatilor care ar trebui sa informeze practicanti de aceste sporturi despre zone, adancime, etc.

  Răspunde
  • 24 aprilie 2018 la 18:32
   Permalink

   @PTara platesc bine astia ai lui Soros pentru lobby impotriva dezvoltarii Romaniei? „Problema ar fi daca s-ar finaliza hidrocentralele, care ar distruge toata biodiversitatea acelei zone”. Comentam in slogane, foarte tare. 🙂

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.