Oameni din Vale care au înfãptuit Unirea

Doi plugari din Petrosani si Uricani, un învãtãtor din  Lupeni, un medic din Petrosani, preoti si mai multi mineri au plecat acum 100 de ani pe drumul spre Alba Iulia, la înfãptuirea Unirii.
Pe toti i-au identificat istoricii contemporani si la Vulcan existã o listã completã cu numele celor ce au ajuns atunci în Capitala Unirii, Alba Iulia. Sunt nume cu care ne mândrim si, drept dovadã edilii din Vulcan le-au afisat în sediul primãriei. Peste 170 de nume sunt înscrise acolo, toti bãrbati din judetul Hunedoara, a cãror memorie va fi astfel pãstratã. Totul, în anul centenarului, când si la Vulcan, în Pasul Vâlcan, vor avea loc câteva manifestãri cu acest prilej.

„În primul rând, trebuie sã spun cã eroi sunt si cei care au înfãptuit Unirea, nu doar cei care au cãzut în luptele. În acest sens, am cãutat în toate documentele istorice si am gãsit toti reprezentantii Vãii Jiului, care au participat, cu drept de vot, la Marea Unire de la Alba Iulia, dar si pe cei din judetul Hunedoara. Vrem astfel sã putem astfel sã informãm opinia publicã despre aceste personalitãti, care au fãcut într-adevãr Unirea. Este o onoare sã facem acest lucru”, a spus Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan, care a afisat aceste nume pe holul primãriei.
Vor fi  manifestãri în Pasul Vâlcan , iar din Valea Jiului vor fi delegati ce vor pleca acum, dupã 100 de ani, la Alba Iulia. Este anul centenarului si memoria celor care au fãcut posibilã România de azi, va comemoratã asa cum se cuvine.
Diana Mitrache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.