Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni, vrea procesul-verbal al sedintei în care s-a decis închiderea minelor Lupeni si Lonea.  Edilul sustine cã vrea sã afle care au fost persoanele care au semnat pentru  trecerea celor douã unitãti miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara pe program de închidere.
Termoficare unicã la nivelul Vãii Jiului
Primarul din Lupeni considerã cã la nivelul Vãii Jiului ar trebui sã se implementeze ADI Termoficare. Potrivit edilului, acest concept ar putea reprezenta o piatrã de temelie pentru salvarea mineritului din Valea Jiului.
“Noi, din pãcate, în Valea Jiului nu reusim sã exploatãm toate resursele pe care le avem. La termocentralã avem acea apã caldã care trebuie sã fie evacuatã. În loc sã o dãm cetãtenilor, noi o eliminãm. Nu reusim sã valorificãm lucrurile bune pe care le avem, sã le punem în practicã. Avem cãrbune. Cãrbunele ajunge poate pentru 100 de ani. Trebuie sã luãm o idée generalã, trebuie sã ne gândim noi, primarii. Trebuie sã fortãm motoarele si sã dezvoltãm zona unde ne aflãm. Dupã mentinerea mineritului, urmãtorul obiectiv este realizarea acestui serviciu unic de termoficare în Valea Jiului si am putea exploata cãrbunele si am avea unde sã îl dãm si sã închidem circuitul”, a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni, în cadrul emisiunii  Se întâmplã în Valea Jiului de la MONDO TV.
Potrivit primarului Lucian Resmeritã, în cazul în care existã vointã politicã, minele Lonea si Lupeni pot fi retrase de pe programul de închidere. Existã însã un inconvenient. Este nevoie de acceptul Comisiei Europene, iar CEH ar trebui sã restituie sumele primite pentru închidere.
“În cazul în care statul doreste acest lucru (mentinerea minelor Lupeni si Lonea în productie dupã anul 2018 – n.r.) acest lucru se poate întâmpla. Nu înseamnã cã noi va trebui sã producem milioane de tone, dar necesarul pentru a functiona am putea sã facem acest lucru. Politicul încearcã (mentinerea minelor Lupeni si Lonea în productie dupã anul 2018 – n.r.)”,  a mai spus sursa citatã.
Procesul-verbal în care s-a decis închiderea celor douã unitãti miniere este solicitat de primar.
“O sã cer o interpelare CEH-ului si Guvernului ca sã primesc procesul-verbal de la sedinta Consiliului de Administratie prin care s-a decis închiderea minelor Lupeni si Lonea. As fi foarte curios sã vãd ce puncte de vedere au avut oamenii din Consiliul de Administratie, sã vãd cine a venit cu propunerea”, a mai spus Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.  Primarul a mai subliniat cã nu existã unitate în rândul reprezentantilor Complexului Energetic Hunedoara si a-i administratiilor locale.
Monika BACIU