Sâmbãtã a fost o zi perfectã de primãvarã, în care colectionarii masinilor de epocã din judet si-au dat întâlnire la Hunedoara, acolo unde a avut loc o nouã editia a Retroparadei Primãverii. Jaguar, Excalibur, dar si masini de productie româneascã au fost expuse la Retroparada Primãverii.
“Au fost expuse 35 de masini si motociclete. Vedeta paradei a fost un Renault din 1921 care îi apartine lui Emil Mitranovici, dupã care a fost o gamã diversificatã de masini începând de la cele productie româneascã, Dacia 1100, Dacia 1300. Am avut douã Jaguar, un Excalibur, BMW, Mercedes, IMS. Au fost participanti din tot judetul, preponderent, Deva, Hunedoara si Valea Jiului”,  a declarat Alexandru Szekely, secretar judetean Retromobil Club România.
Iubitorii masinilor vechi si de epocã au avut ocazia de a se întâlni cu bijuteriile pe patru roti. Turistii care au vizitat Castelul Corvinilor au avut posibilitatea de a admira si de a se fotografia cu masinile.
“Au fost foarte multi vizitatori, peste 1000 de persoane au venit sã admire exponatele. Au fost si autocare pline cu turisti care s-au oprit si la expozitie”, ne-a mai spus Alexandru Szekely.
Colectionarii din tot judetul au rãspuns prezent si s-au dus cu masinile la Hunedoara. Fiecare a avut grijã ca masina sã fie impecabilã.
“Am venit cu douã masini. Dacã pânã acum am avut o singurã masinã de epocã, acum am douã, ambele Mercedes. Una am luat de curând, la pretul unei biciclete, dar dupã cum vedetI am venit cu ea pe roti. Ambele masini sunt în perfectã stare de functionare.  Eu sunt fidel mãrcii Mercedes. Una este Mercedes Benz anul de fabricatie 1976. Eu o am de 20 de ani si încã functioneazã foarte bine. Cealaltã, am cumpãrat-o recent si e fabricatã în anul 1977”, ne spune Kis Gyorgy, expozant. Anul acesta se împlinesc 20 de ani de când existã Retromobil. Vizitatorii au vrut sã afle informatii despre cum pot deveni membri Retromobil, în conditiile în care detin un autoturism vechi.
“Au fost foarte multi vizitatori, ne-a ajutat si vremea, dar si locatia. Oamenii s-au interesat despre modul în care pot deveni membri Retromobil si care sunt avantajele. Spre exemplu, cei care detin o masinã atestatã Retromobil nu plãtesc impozite, iar în marile orase din Europa acolo unde circulatia este interzisã masinilor care polueazã, cei care detin astfel de autoturisme nu au astfel de restrictii”, a declarat Nicolae Gherghin, vicepresedintele Retromobil Hunedoara.
Miscarea automobilisticã sub sigla Retromobil a plecat de la Petrosani. Acum, reprezentantii clubului auto vor ca paradele sã fie organizate în diferite locatii ale judetului, promovând astfel zona. “Vrem sã promovãm locurile din judetul Hunedoara, astfel, ne gândim ca în toamnã sã gãsim o altã locatie”, a mai spus Gherghin. Retroparada Primãverii a fost organizatã în 40 de  localitãti, simultan, de Retromobil Club România.
Monika BACIU