Sabotarea sectorului energetic este realizatã chiar de Guvernul României, sustin sindicalistii de la termocentrala Mintia care sesizeazã opinia publicã cu privire la actiunile Guvernului României prin care se încearcã oprirea termocentralei Mintia în avarie, din cauza lipsei alimentãrii cu gaze naturale.
Energeticienii sunt de pãrere cã prin sistarea alimentãrii cu gaz natural a termocentralei se încearcã eliminarea unui “important producãtor de energie electricã si termicã din regiunea de vest a tãrii, fapt ce creeazã o piatã favorabilã de desfacere pentru energia electricã produsã în afara tãrii”.
“Sindicatul Solidaritatea Hunedoara a sesizat de-a lungul timpului atât institutiile politice si guvernamentale ale statului, cât si SRI, DIICOT, DNA, semnalând aspecte legate de subminarea economiei nationale, însã fãrã niciun rezultat”, aratã Cristian Istoc, presedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.
Sindicalistii sustin cã securitatea sistemului energetic national este pusã în pericol din cauza nealimentãrii termocentralei Mintia cu gaz.
“Indiferenta acestor institutii fatã de aspectele semnalate, aratã faptul cã siguranta Sistemului Energetic National este pusã sub semnul întrebãrii. Începând cu data de 16.04.2018, ora 16:00, la Termocentrala Mintia a fost sistatã alimentarea cu gaze naturale fãrã ca Ministerul Energiei sã conteste aceastã decizie si fãrã ca Guvernul României sã intervinã prompt pentru a se evita distrugerea echipamentelor si instalatiilor energetice care au rãmas în functiune în conditii lipsite de sigurantã, de peste 40 ore”, mai aratã sindicalistii.
Solicitã reactii din partea liderilor politici
Energeticienii cer sprijinul politicienilor din judetul Hunedoara. Fãrã implicare judetul va fi unul falimentar, mai consemneazã sindicalistii, care mentíoneazã cã se asistã la sabotarea sectorului energetic.
“Asistãm astfel la sabotarea sectorului energetic chiar de cãtre Guvernul României si la punerea la pãmânt a unei termocentrale cu o putere instalatã de 1200 MW. Solicitãm o reactie rapidã a liderilor politici din judetul Hunedoara, care sunt obligati sã apere interesele cetãtenilor care i-au mandatat pentru acest lucru. Indiferenta opiniei publice va duce la falimentului întregului judet”,  a mai declarat Cristian Istoc.
Liderii partidelor aflate la guvernare au pozitii diferite fatã de problema cu care se confruntã termocentrala de la Mintia. Mircea Ioan Molot, presedintele ALDE Hunedoara sustine cã le-a pus în vedere sindicalistilor sã gãseascã un numitor comun.
“Singura chestie care le-am spus-o mereu este sã gãseascã un numitor comun viabil Sindicatul cu conducerea tehnicã a Complexului. Nu stiu dacã au gãsit-o. Dacã nu încearcã sã se plieze pe teoria profesionistilor din Ministerul Energiei cã ar trebui sã facã un grup pe gaz, lucru pe care sindicalistii nu îl doresc. Eu nu sunt specialist si nu vreau sã intru în astfel de amãnunte, dar le-am solicitat si asa mi se pare normal ca atunci când mergi la o discutie sã nu mergi cu niste chestii fantagoniste si sã fii percutat în realitate. Degeaba ceri sã facã lucrarea la Mintia si nu au cãrbune. Ei trebuie sã gãseascã o solutie comunã, dar cred cã nu s-a ajuns la asa ceva. Nu vãd nici implicarea conducerii centrale a CEH-ului, îi lasã pe ei aici si ar avea o “satisfactie” sã disparã Mintia. Nu stiu de ce se doreste moartea, nu e beneficã pentru nimeni”,  a declarat Mircea Ioan Molot, presedintele ALDE Hunedoara.
De cealaltã parte, Laurentiu Nistor, presedintele PSD Hunedoara a fost retinut în a-si exprima public un punct de vedere pe marginea acestui subiect.
“Sindicalistii de la Mintia stiu ce putem face pentru ei, o discutãm între mine si sindicalisti, nu prin presã. Ce putem face pentru sindicalisti facem la discutii între mine si ei”,  a spus Laurentiu Nistor, presedintele PSD Hunedoara. Întrebat când se vor vederea rezultatele, Nistor a subliniat cã “sperãm cã se vor vedea rezultatele cât de curând”, numai cã Mintia nu mai are timp la dispozitie.
În cursul zilei de ieri, a fost reluatã furnizarea gazului la termocentrala Mintia.
Monika BACIU