Complexul Energetic Hunedoara ar trebui sã achizitioneze pânã la sfârsitul acestei luni  certificatele de carbon aferente anului trecut. Numai cã societatea nu dispune de fondurile necesare pentru a-si îndeplini aceastã obligatie.
Suma necesarã pentru achizitionarea celor peste 500 de mii de certificate de carbon este de circa 4 milioane de euro, însã în conturile CEH nu existã aceastã sumã. La fel cã anii trecuti, CEH riscã sã fie amendatã de Fondul de Mediu pentru neîndeplinirea obligatiilor. Ultimele certificate de carbon au fost achizitionate anul trecut, la momentul la care Mihael Melczer era  director general. Atunci,  acesta a decis sã cumpere 150.000 de certificate pentru a dovedi bunã intentie.
“Am zis sã le cumpãrãm sã se vadã cã facem, astea se vãd la Bruxelles si se vede cã CEH a cumpãrat. Sã vadã cã miscãm”, a declarat, anul  trecut, Mihael Melczer,  directorul general al CEH. Cele 150.000 de  certificate de carbon au fost achizitionate de Complexul Energetic Hunedoara cu suma de 4,717334 euro/certificat. Asta înseamnã cã CEH a achitat pentru cele 150.000 de certificate de carbon peste 700 de mii de euro. În 2015 s-au cumpãrat ultimele certificate de carbon la preturi exorbitante. Dacã pentru certificatele de carbon aferente anului 2013, CEH a plãtit în 2014 undeva la 5,5, milioane de euro, în 2015, societatea a plãtit aproape 10 milioane de euro. Atunci, certificatele au fost cumpãrate cu întârziere, motiv pentru care Ministerul Mediului a aplicat si o amendã de peste 700 de milioane de lei societãtii  energetice.  În 2015, CEH a primit un ajutor de salvare, mai précis un împrumut din partea Guvernului pentru a putea cumpãra certificatele de CO2, însã banii s-ar putea dovedi a fi insuficienti, iar CEH a avut o pierdere de circa 1 milion de euro numai de pe urma achizitionãrii certificatelor  de carbon. Afacerile cu  certificatele de carbon din anul 2014 au adus Complexului Energetic Hunedoara  câstiguri, însã nimeni nu a fost tras la rãspundere pentru vânzarea certificatelor. Penalitãtile CEH pentru neachizitionarea certificatelor de carbon se ridicã la  suma de 1,8 miliarde de lei.
Monika BACIU