Aparat administrativ îngreunat de legislatie

Functionarea aparatului administrativ este îngreunatã de legislatia stufoasã si, pe alocuri, incoerentã. Primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi, s-a întâlnit cu vicepremierul României.  Comitetul Director al Asociatiei municipiilor din România a organizat sesiunea de lucru. Primarul din Petrosani considerã cã este nevoie de simplicarea legislatiei în domeniul administratiei publice locale.
“Am participat, astãzi, la o întâlnire de lucru organizatã de Comitetul Director al Asociatiei Municipiilor din România. Temele discutate au vizat activitatea administratiilor locale si modul în care reglementãrile specifice afecteazã sau îngreuneazã modul de lucru. Se cautã solutii pentru eficientizarea administratiei publice locale. Este nevoie de simplificarea si clarificarea legislatiei din domeniul administratiei publice locale, prin modificarea principalelor prevederi legislative cuprinse în Proiectul Codului Administrativ, Proiectul Codului Finantelor Publice Locale si Legile privind achizitiile publice”,  spune Tiberiu Iacob Ridzi, primarul  municipiului Petrosani.
La Bucuresti s-au purtat discutii despre Codul Finantelor Publice locale. Asa cum bine se cunoaste, modificãrile aduse Codului Fiscal au afectat bugetul municipiului Petrosani si nu numai. În cadrul discutiilor s-a ridicat problema repartizãrii impozitului pe venit cãtre bugetele locale  si formula prin care se pot echilibra bugetele locale, astfel încât sã se  compenseze pierderile suferite. Si în domeniul achizitiilor publice legislatia este ambiguã. Astfel, una dintre teme a fost “Achizitiile publice – necesitatea urgentãrii adoptãrii legislatiei în  domeniul achizitiilor publice” a fost una dintre temele abordate. În acest sens, se cautã solutii la problemele întâmpinate în derularea procedurilor de atribuire a contractelor de achizitii publice. Procedurile de licitatie sunt îngreunate de legislatia în vigoare. O altã informare a fost legatã de transferul dreptului de proprietate al imobilelor apartinând domeniului public sãu privat al statului cãtre autoritãtile administratiei locale. Transferul imobilelor prezintã o complexitate ridicatã si e neuniform cã practica. AMR îsi asuma misiunea de a propune  modificãri legislative în acest sens. La întâlnire a participat Paul Stãnescu, vicepremierul României si ministrul Dezvoltãrii Regionale si Administratiei Publice, Sirma Caraman, secretar de stat în Ministerul Dezvoltãrii Regionale si Administratiei Publice si Bogdan Puscas, presedinte ANAP.
Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.