Poluarea cu ulei de pe râul Mures este limitatã în judetul nostru, iar Apele Române Craiova au intervenit în week-end cu mai multe echipaje.  A fost instituit un baraj în zona termocentralei si specialistii sistemului hidrotehnic din Valea Jiului spun cã situatia este sub control, la noi în judetul Hunedoara. „Duminicã dimineatã, în jurul orei 8,00, am participat si noi, Apa Jiu Craiova, cu o masinã si materiale în saci, formând un baraj absorbant. Noi, cei din Valea Jiului, am trimis 110 m, iar Craiova 130 de metri, pentru blocarea undei de poluare pe Mures. Barajul a fost montat în zona termocentralei Mintia, pe Mures”, a spus Sorin Corici, seful Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu.
Este alertã pe râul Mures, în judetul Hunedoara, din cauza undei de poluare cu uleiuri, care provin de la Termocentrala Iernut. O tonã de ulei rezidual a ajuns în apã si undã a fost observatã de un pescar, la sfârsitul sãptãmânii trecute.
Reprezentanti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Hunedoara, ai Gãrzii de Mediu si Sistemului de Gospodãrire a Apelor Hunedoara au construit un baraj absorbant în încercarea de a opri pata de ulei, în zona localitãtii Bejan, comuna Soimus.Datele actualizate luni dimineata aratã cã pata de ulei nu este evidentã si cã ar fi putut fi absorbitã în amonte, la Sibot, în judetul Alba.
„Din monitorizãrile pe care le-a fãcut Garda de Mediu si Sistemul de Gospodãrire a Apelor (SGA) Hunedoara, unda de poluare nu este evidentã, nu se vede cu ochiul liber. Cu toate acestea, am luat mãsuri pentru a preleva probe din punctele în care s-ar presupune cã ar trebui sã fie poluarea. De asemenea, barajele pe care le-am instalat la confluenta râului Mures cu râul Cãian rãmân active pânã când timpul necesar traversãrii acestei unde de poluare va trece de judetul Hunedoara. Evident, vom face monitorizare continuã”, a declarat prefectul judetului Hunedoara, Fabius Kiszely. Potrivit acestuia, pe sectorul din judetul Hunedoara al râului Mures nu a fost înregistratã mortalitate piscicolã si nici alte elemente care ar putea arãta cã apa este poluatã.  În data de 13 aprilie 2018, la ora 12,40, s-a produs o poluare accidentalã cu ulei mineral de  transformator (de tip MOL Turbine 32K si MOL Turbine 46K), pe  râul Mures, aval 100 m de  Termocentrala Iernut, judetul Mures. Cantitatea estimatã este de circa o tonã. Conform Fiselor de Produs, uleiul de turbinã nu contine PCBs si PCTs (bifenil policlorurati si trifenil policlorurat), având un impact redus asupra mediului
Diana Mitrache