O mânã de tineri talentati au gândit un proiect ce va transforma o casã pãrãsitã si dãrãpãnatã din Colonia Brãtianu a orasului Petrila într-o adevãratã oazã de culturã.
Au trecut mai bine de 12 ani de când artistul Petrilean, Ion Barbu, a publicat volumul „Colonia Râsa-Plânsa”, în care, prin stilul caracteristic, a propus o poveste realizatã dintr-o serie de lucrãri de tip urban art pe casele din Colonia Brãtianu. Acum va fi fãcut concret  primul pas din acest proiect imaginar si chiar mai mult de atât, sub tutela Asociatiei Planeta Petrila, care va transforma locul total.
„Este un spatiu în asteptare, o casã în centrul cartierului, la intersectia strãzilor Parcului cu Lucian Blaga, care s-a degradat în ultimii ani. Noi am identificat-o si am propus-o studentilor de la Timisoara ca oportunitate de a-si face diploma în aceastã locatie. Am zis sã vedem ce poate rezulta. Ei au descoperit si proiectul virtual al lui Ion Barbu, care a pictat casele si au zis hai sã facem ceva pentru comunitate, sã deschidem curtea si sã amenajãm un soi de cinematograf pentru varã, unde sã putem proiecta Planeta Petrila, sã plantãm copaci si sã animãm spatiul si sã atragem oamenii de la barul de pe acea stradã spre curtea casei unui nou centru al cartierului”, a spus arhitect Mihai Danciu profesor la Universitatea Politehnicã Timisoara, care a si demarat lucrul acolo.
Studentii, coordonati de profesorul Mihai Danciu spun cã vor face totul în 3 etape:
– Prima etapã a avut loc între 13-14 aprilie si constã în amenajarea curtii.
– A doua etapã are loc între 19-22 aprilie si constã în realizarea unui pavilion.
– A treia etapã are loc între 27-28 aprilie si constã în realizarea unui mural.
Apelul echipei este acela de a le fi de ajutor si asta o puteti face, de la simplul fapt cã puteti  participa direct la actiuni, la faptul cã aveti niste materiale ce le puteti dona. Mai mult de atât, dacã stiti persoane care ar fi disponibile, care ar putea sã ajute din zonã, spuneti-le despre acest demers!
Diana Mitrache