Vineri a fost sãrbãtoare la biserica în care a slujit prima datãpreotul Avram Stanca.
O bisericutã micã, din lemn, care îsi deschide portile doar în zilele de sãrbãtori si la hram, a fost, la finele sãptãmânii trecute, luminatã de sãrbãrtoarea, pãstoritã de preotul Mihai Munteanu.
Biserica din Petrosani la care a slujit preotul Avram Stanca a avut vineri, de Izvorul Tãmãduirii, hram, iar, cu acest prilej comunitatea localã a fost în sãrbãtoare. Este un loc mic, o bisericã din lemn, monument al municipiului Petrosani si credinciosii s-au adunat la slujba oficiatã de pãrintele Mihai Munteanu. „Venim aici la astfel de sãrbãtori, cã sunt importante pentru noi”, a spus o doamnã venitã la slujba de la hram.
Cu hramul Izvorul Tãmãduirii, biserica aflatã în Cartierul Colonie din Petrosani, cândva centrul comunitãtii de industriasi ai zonei, a fost primul lãcas de cult ctitorit în rit ortodox, pentru oamenii locului. Totul a început prin 1775, pe un loc donat de un localnic, iar în timp, nici cimitirul nu a mai rãmas, acolo fiind acum doar câteva cruci ce amintesc de cei ce s-au stins.
Interesant este, însã, cã Avram Stanca locuia chiar în casa învecinatã si acolo a înfiintat, într-o camerã, prima clasã de predare în limba românã. Preotul Mihai Muntean ne-a explicat ce a fost cândva în acest loc, acum un cartier mai sãrãcãcios al Petrosaniului, dar care în 1901 a fost vizitat de Nicolae Iorga. Preotul Muntean a slujit aici între anii 1983 -87, iar acum vine sâmbãta si duminica si, desigur, la hram.
Diana Mitrache