O societate din judetul Ilfov cere insolventa Complexului Energetic Hunedoara. Arteca Jilava solicitã instantei de la Tribunalul Hunedoara declararea insolventei societãtii energetice. Dosarul a fost înregistrat sãptãmâna trecutã, însã deocamdatã nu a fost fixat un termen de judecatã.
Douã insolvente
Prima intrare în insolventã a Complexului Energetic Hunedoara a avut loc în luna ianuarie a anului 2016. La scurt timp, tot printr-o decizie a instantei CEH a iesit din insolventã.
Tãvãlugul în care se aflã societatea energeticã are o ramificatie în data de 24 aprilie, atunci când la Înalta Curte de Casatie si Justitie se va judeca dosarul care vizeazã insolventa Complexului Energetic Hunedoara. Înalta Curte de Casatie si Justitie a comunicat la termenul din luna ianuarie ”raportul asupra admisibilitãtii în principiu a recursului, cu mentiunea cã acestea pot depune puncte de vedere la raport în termen de 10 zile de la comunicare”.
Dosarul principal se aflã pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia. Instanta a suspendat judecata pânã la finalizarea termenului de la Înalta Curte. La începutul lunii februarie 2017, judecãtorul sindic de la Tribunalul Hunedoara a respins cererea de intrare în insolventã formulatã de conducerea Complexului Energetic Hunedoara. Prin aceeasi sentintã, cererile prin care creditorii societãtii energetice hunedorene au cerut declararea stãrii de insolventã au fost disjunse într-un alt dosar. Complexul Energetic Hunedoara se aflã într-o  situatie criticã. Ministerul Energiei aratã cã activul net contabil este de minus 2.071.327.883 lei. Riscul ca societatea sã intre în faliment este iminent.
“Riscul de insolventã/faliment – este cel mai mare risc cu care se confruntã societatea. Orice mãsuri de restructurare/ reorganizare s-ar implementa la nivelul societãtii, odatã cu o eventualã intrare în insolventã, sã fie stopate”, mai aratã ministerul.
Monika BACIU