Zeci de iubitori ai zborului cu parapanta se întâlnesc în acest sfârsit de sãptãmânã în Statiunea Parâng, la cea mai trãsnitã competitie de zbor. Festivalul Aerociudatilor a ajuns la a 18 editie si deschide oficial sezonul de zbor cu parapanta.
De 18 ani încoace, imediat cum se aratã primele semne ale primãverii, iubitorii zborului cu parapanta îsi dau întâlnire la una dintre cele mai ciudate competitii. Scopul este acelasi în fiecare an, de a stârni admiratia turistilor, dar mai ales de a-i bine dispune. Festivalul Aerociudatilor din Parâng va deschide sezonul de zbor cu parapanta, însã carnavalul nu se va rezuma doar la zbor. Organizatorii au pregãtit trei zile de petreceri, carnaval ori diferite întreceri la care participã toatã lumea.
”Festivalul Aerociudatilor nu este un concurs în sine, este o întâlnire a tuturor iubitorilor zborului cu parapanta. Mizãm mai mult pe participarea pentru amuzament, sã ne adunãm, sã povestim, sã ne simtim bine. Vom organiza si jocuri de cabanã si vom avea si o tombolã cu premii amuzante. Anul acesta vor fi cam 100 de participanti. Ne întâlnim putin mai târziu decât de obicei, în speranta cã vom avea si conditii favorabile pentru zbor, aducând spectacolul si distractia la cote maxime”, spune Dan Toterman, principalul organizator al festivalului. În Statiunea Parâng sunt asteptati parapantisti din toate colturile tãrii, toti pregãtiti de carnaval. Festivalul este versiunea româneascã a Coupe Icare St Hilaire din Franta si are un singur obiectiv: acela de a stârni uimire si hohote de râs turistilor aflati în statiunea de deasupra Petrosaniului. Asadar, sute de iubitori ai ”aripii” încearcã sã realizeze acrobatii în aer costumati care mai de care mai ciudat. Evenimentul începe astãzi-vineri si va tine pânã duminicã, si aduce si un omagiu celor care au pus bazele acestui minunat sport si au contribuit la dezvoltarea zborului cu parapanta în Parâng.
Maximilian Gânju