Intre 100 si 120 de asistenti medicali si farmacie ies, anual, de pe bancile Scolii Sanitare Postliceale ”Carol Davila” din Petrosani, majoritatea fiind primiti cu bratele deschise de Europa, America si alte tari de pe glob.

Din anul 2008, de când Scoala Sanitara Postliceala, de asistenti medicali generalisti si profil farmacie, ”Carol Davila” Petrosani s-a aliniat cerintelor europene privind orele de practica, absolventii au luat calea pribegiei fiind primiti cu bratele deschise de tari din Europa, dar si din America si din alte tari de pe glob.

Chiar si cei care au terminat aceasta scoala inainte de 2008, erau primiti in sisteme de sanatate straine, dar cu conditia sustinerii unor examene de diferenta.

Scoala sanitara de la Petrosani este acreditata pentru sustinerea licentei in domeniu, iar numarul celor inscrisi este aproape constant.

”Pâna acum avem circa 60 de inscrisi, dar valul cel mare a fost in fiecare an saptamâna 1-7 septembrie. Acum, dupa sustinerea ultimei sesiuni a bacalaureatului, vor mai veni si vom completa patru clase. Avem si studenti, si absolventi de liceu cu bacalaureat, dar si fara, pentru ca legea permite. Cei care nu au obtinut diploma de bacalaureat trebuie sa stie, si noi ii informam, ca la interviurile in vederea angajarii li se cere aceasta diploma, vor avea un punctaj mai bun daca in acest rastimp cât urmeaza cursurile scolii noastre isi dau si bacalaureatul. De exemplu, am fost trei luni in Olanda, pe un proiect, cu 8 eleve si au fost intrebate daca au licente. Apoi, una dintre fete, care obtinuse 70 de puncte la interviu, a luat punctaj maxim având toate aceste diplome si a fost angajata in Belgia” – a declarat Gabriela Stanca, manager Scoala Sanitara Postliceala ”Carol Davila” Petrosani.

A existat un caz, al unei absolvente care a reclamat faptul ca nu a putut fi angajata in strainatate pentru ca in desfasuratorul cursurilor nu apareau cele de pregatire BLS – basic life support si  ACLS – advance life support, fara de care nu poti profesa fie ca esti asistent sau doctor, considerându-se ca fiind obligatorie stiinta de a resuscita un pacient in caz de i se face rau, sa zicem, pe scaunul stomatologului. Stomatologul si asitenta sa trebuie sa stie sa salveze viata pâna vine echipajul de Urgenta.

”Da, acum s-a reglat acest aspect prin alinierea la cerintele europene, repectiv numarul de ore de practica efectiva si

cursuri. Chiar anul acesta, un absolvent a fost angajat fara probleme in Anglia, caruia i-am trimis confirmarea la cererea angajatorului. Si cei de dinainte de alinierea la cerintele europene puteau si pot ocupa posturi in strainatate, cu conditia sustinerii unor diferente” – a precizat managerul Gabriela Stanca.

Taxa anuala pe care trebuie s-o plateasca cei care vor sa devina asistenti medicali este de 1800 lei, cu posibilitatea platii pâna la inceputul anului urmator si chiar pâna in mai, dar acestia vor trebui sa mai adauge 100 lei.

Ileana Firtulescu