CEH nu poate asigura serviciile de sistem

Complexul Energetic Hunedoara nu poate asigura serviciile de sistem. La finalul sãptãmânii trecute, Guvernul a ordonanta de urgentã privind serviciile de sistem pentru Complexul Energetic Hunedoara. Cantitatea ce urmeazã a fi achizitionatã de Transelectrica de la cele douã termocentrale este de 400 MW.
Potrivit actului normativ, astfel ar trebui sã fie garantatã functionarea Complexului Energetic Hunedoara, cel putin pânã în anul 2020. Specialistii vin însã cu un scenariu sumbru. CEH nu poate asigura aceste servicii din cauza lipsei de cãrbune. Productia de cãrbune este la minimul istoric.
“Productia e undeva la 2000 de tone/zi lucrãtoare, pe toate patru minele. Împãrtit la 5 zile si dacã împãrtim la 7 zile, cã termocentralele teoretic trebuie sã functioneze, e cam 1400 de tone/zi. E foarte putin. E un cumul de factori, determinant în organizare, în interes, în conditii de muncã. Dacã pierzi unul, le pierzi pe toate. Mecanismul nu e asa simplu”, au spus specialistii din domeniul energetic.
În urmã cu câteva sãptãmâni, secretarul de stat în  Ministerul Energiei, Doru Visan, declara cã productia de huilã se situeazã la minimul istoric. Niciodatã nu s-a extras o cantitate atât de micã de cãrbune.
“Pe cele douã mine care au rãmas, Livezeni si Vulcan, problemele sunt extraordinar de grele, avem din nou, o exprimare gresitã “greutãti majore” în exploatarea straturilor. Practice, acolo vorbim de un blocaj al productiei de cãrbune, ceea ce a dus în 2017 si începutul anului 2018 la cel mai scãzut nivel de productie de cãrbune din istoria Vãii Jiului, o medie de 1200 – 1400 de tone, insuficient si pentru unul din blocurile energetice. Procentul asigurã cam jumãtate din consumul necesar pentru oricare din blocuri”, a spus Doru Visan, secretarul de stat în Ministerul Energiei, la întâlnirea care a avut loc la Camera Deputatilor, în luna februarie a acestui an. Conform documentului aprobat de Guvern, sãptãmâna  trecutã, Transelectrica va fi obligatã sã cumpere servicii de sistem de la termocentralele Mintia si Paroseni. “Pentru mentinerea nivelului de sigurantã a Sistemului Electroenergetic National (SEN-n.red), Societatea Complexul Energetic Hunedoara – S.A. are obligatia de a furniza servicii tehnologice de sistem cãtre Operatorul de transport si sistem la o valoare a puterii electrice de cel putin 400 MW, în conditiile reglementãrilor emise de Autoritatea Nationalã de Reglementare în Domeniul Energiei”, aratã documentul.
Angajatii CEH au astfel garantia cã li se va prelua o parte din productia de energie electricã în sistem, pânã la jumãtatea anului 2020, în conditiile în care costul de productie per MWh al celor douã centrale, este mai mare decât preturile din piatã. La finalul anului  trecut, CEH a importat peste 57 de mii de tone de cãrbune  care au costat  mai bine de 4,3  milioane de dolari.
Monika BACIU

Advertisements

7 comentarii la „CEH nu poate asigura serviciile de sistem

 • 11 aprilie 2018 la 20:22
  Permalink

  Sa se faca investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan pentru a fi productie necesara de huila si sa fie rentabila huila din valea jiului .

 • 11 aprilie 2018 la 22:51
  Permalink

  Sa se faca investitii in medicina (psihiatrie) ca sa devina…..normala mintea nebunului!

 • 11 aprilie 2018 la 23:26
  Permalink

  transelectrica este obligata….bun ,dar de la transelectric a cine cumpara energie asa scumpa cand piata este plina de energie ieftina?

 • 12 aprilie 2018 la 00:31
  Permalink

  Nimeni….Transelectrica cumuleaza pierderile si…am vazut ca anul trecut a fost deja pe pierdere. Oare ce urmeaza?
  Ori o crestere a pretului energiei la consumatori, ori o alta „gaura neagra” in economie. Varianta 2 vreau sa cred ca e exclusa pentru ca ar fi grav.

 • 12 aprilie 2018 la 04:45
  Permalink

  si atunci cum mai functioneaza ?

 • 12 aprilie 2018 la 06:15
  Permalink

  Este foarte simplu: inchideti gaurile negre! Apare,insa, o problema spinoasa: de unde mai fura oamenii de partid?
  Astia mor cu Romania de gat!

 • 12 aprilie 2018 la 14:18
  Permalink

  Yes Bil. Corect. Pana se poate sifona nu se inchide nimic, indiferent de costurile pe orizontala (si nu numai) in economie.
  De fapt grija fata de social este doar de fatada. In spatele acestei marote se ascund interesele adevarate. Sunt sigur ca asta nu mai e o noutate pentru nimeni.

Comentariile sunt închise.