Un grup de tineri, studenti la arhitecturã, coordonati de profesorul lor Mihai Danciu, de la Universitatea Politehnicã din Timisoara, au pornit o actiune fãrã precedent în Petrosani. Vor înfrumuseta strada Dacia, din Colonie, în cadrul unei actiuni ce va dura trei zile.
La final, dupã ce strâng mizeriile, planteazã pomi, pun jardiniere cu flori si bãnci, totul va arãta altfel si toatã lumea sperã sã îi inspire si pe alti localnici, iar cei care nu prea stiu sã pãstreze curãtenia sã fie astfel motivati sã o facã pe viitor. „E o initiativã a noastrã, pe care am trecut-o ca un proiect-pilot si am adunat o serie de colaboratori, printre care cei de la Scoala nr 2, Colegiul Dimitrie Leonida, apoi au venit colegii din Sibiu, cu oportunitatea de a ne ajuta cu plantarea, operatiune denumitã „Cu verdele în sus”, de fapt  sunt cei care se ocupã de Asociatia Prietenii Mocãnitei, dar sunt din Petrosani”, a explicat, pe scurt  Mihai Danciu, profesor la Universitatea Politehnicã Timisoara, care a si demarat acest proiect.
Totul a pornit în urma unei initiative pe Facebook, când arhitectii au propus mai multe locatii, iar cele mai multe like-uri le-a strâns Strada Dacia, asa cã acum proiectul se numeste „Înfrumusetãm strada Dacia” si este unul fãrã precedent, de la aparitia Facebook-ului, încoace, asa cum a spus Mihai. „Am dat trei idei, în 3 locuri diferite din acest cartier: strada Dacia, strada Cãrbunelui, unde este un loc de joacã pentru copii si în nordul cartierului, lângã Biserica Izvorul Tãmãduirii, unde este un alt loc de joacã pentru copii. Cele mai multe like-uri le-a primit strada Dacia si atunci am ales un prim proiect pe aceastã stradã, urmând ca, pe parcursul anului, sã mai avem alte douã interventii în cartier”, a adãugat Mihai Danciu.
Pentru început, s-au grupat, au luat pungi de plastic si mãnusi si au început sã adune mizeriile împrãstiate peste tot, iar localnicii, unii dintre ei, li s-au alãturat din prima clipã.
„Mentinem curãtenia si sustin aceastã campanie pe care Mihai o organizeazã si sunt foarte bucuros, pentru cã eu chiar mi-am fãcut foarte multi dusmani din cauzã cã aruncã gunoiul aici si lor li se pare normal. Initiativa lor e foarte bine venitã si chiar era nevoie, pentru o stradã asa frumoasã”, a spus unul dintre localnicii care s-a alãturat imediat echipei de tineri. „Eu, din start, am fost de acord si mã bucur. Chiar mi-am plantat pomisori în fata portii si cei mai multi de aici vrem sã fie asa cum stim  cã era aici în copilãria noastrã. Acum este cum este, cam urât.Noroc cu o astfel de initiativã!  Ei, da, vin sã ne dea o lectie si mã bucur pentru initiativa lor, pentru cã vrem sã fie strada frumoasã”, a adãugat o altã voluntarã, care locuieste pe strada Dacia. Initiativa acestor tineri se va finaliza sâmbãtã, iar apoi, cei care locuiesc în zonã, vor avea un loc nou, frumos amenajat. Este o primã etapã de înfrumusetare a unui cartier ce meritã sã renascã, acum, primãvara, iar acesti tineri spun cã nu se vor opri doar aici.
Diana Mitrache