Comit infractiuni, nu au bani sã achite amenzile si judecãtorii îi obligã la muncã în folosul comunitãtii. Când trebuie sã înceapã lucrul nu mai sunt de gãsit.  Administratiile locale din cele sase localitãti ale Vãii Jiului ar trebui sã se bazeze în fiecare zi pe aportul condamnatilor, adicã acele persoane obligate în urma unei sentinte judecãtoresti la închisoare cu suspendare si muncã în folosul  comunitãtii.
În realitate abia dacã se gãsesc doi-trei contravenienti care se prezintã sã-si facã pedeapsa. Indivizii sunt cãutati de cei de la Biroul Executãri Penale, însã multi dispar din tarã imediat dupã ce au fost sanctionati pentru diferite abateri. La fel este si în cazul celor cãrora li s-a transformat amenda în zile de muncã.
„Teoretic am avea foarte multi la muncã, sunt o multime de hârtii adunate la noi, însã de venit nu prea vin sã munceascã. Este o grãmadã de muncã pe care o facem noi pentru a-i gãsi si aduce la muncã, dar nu reusim sã dãm de ei. Majoritatea sunt plecati de la domiciliu si facem adrese cãtre politie pentru a da de urma lor. Cei mai multi au si plecat din tarã. În cazul acestora instanta de judecatã reconsiderã sanctiunea si o retransformã în amendã”, spun cei care ar trebui sã se asigure cã pedeapsa  este dusã la îndeplinire.
Maximilian Gânju