Se împlinesc în aceastã lunã nu mai putin de 22 de ani de când a fost înfiintatã Apa Serv Valea Jiului. Din pragul falimentului, lovitã de insolventã, societatea a ajuns astãzi sã aducã profit si sã fie un model pentru regii ale statului din întreaga tarã.
În anii 90 furnizarea apei potabile se fãcea dupã un program care, cu mici modificãri, data încã din perioada regimului comunist. Acum, la 22 de ani de la înfiintare, dupã ce a trecut prin perioade extrem de grele, o reorganizare si a fost în pericol de a intra pe mâna creditorilor, societatea a ajuns sã fie pe propriile picioare. Acest lucru a fost posibil dupã ce politicul si-a luat mâinile de pe operator si i-a permis actualului director general sã gestioneze societatea la fel ca pe o afacere care asigurã atât pâinea zilnicã a sute de familii cât si un serviciu vital populatiei. Apa Serv Valea Jiului si-a rãscumpãrat toate bunurile si echipamentele sechestrate de stat în contul datoriilor, în urmã cu circa sase ani, a plãtit din sumele datorate cãtre furnizori si cãtre terti, a înghetat timp de trei ani pretul apei si a gãsit oportunitãti de a functiona fãrã întrerupere. Cel mai important este cã a reusit sã obtinã douã proiecte europene cu finantare nerambursabilã pentru a se moderniza.
Câti bani primesc primãriile din Valea Jiului din profitul Apa Serv?
Administratiile locale din Valea Jiului vor beneficia de importante sume de bani de pe urma activitãtii angajatilor de la Apa Serv din anul 2017. Astfel, potrivit bilantului financiar-contabil aprobat zilele trecute de Consiliul de Adminstratia si Adunarea Generalã a Actionarilor acestei societãti, profitul total al anului 2017 la Apa Serv Valea Jiului este în sumã de 846.861 lei. Directorul general al ASVJ, Costel Avram spune cã o parte din acesti bani vor fi distribuiti cãtre cei aproape 500 de salariati, însã majoritatea banilor vor fi repartizati, drept dividende, actionarilor. Astfel, actionarul majoritar al Apa Serv, Consiliul Judetean Hunedoara (52% din actiuni), urmeazã sã primeascã 221.883 lei, municipiul Lupeni (cu o cotã de 7% din actiuni) – 31.363 lei,  Uricani (2%)– 10.283 lei,  Petrosani (21%) – 90.000 lei, Aninoasa (5%) – 22.400 lei, Petrila (cu 6,2% din actiuni)– 26.506 lei, respectiv Vulcan (cu 5%) – 21.264 lei. Salariatii, în functie de activitatea depusã în frmã anul precedent, au primit sume între 60 de lei si 150 de lei, drept cotã de participare la beneficii, banii  fiind acordati înaintea sãrbãtorilor pascale. Autoritãtile locale si judetene vor returna banii societãtii Apa Serv, iar operatorul de apã îi va folosi pentru alte  investitii locale în infrastructura specificã. La Vulcan vor fi începute lucrãrile de aductiune a retelei de apã în statiunea Pasul Vâlcan (lucrare cãreia a subscris si Consiliul judetean); la Lupeni se va executa extinderea retelelor de apã si canalizare pe o stradã; iar la Petrosani se vor face investitii pentru limitarea pericolului de inundatii din cartierul Aeroport.
Maximilian Gânju