DSVSA Hunedoara a autorizat ”abatorul” din incinta Pietei Centrale Petrosani. Punctul de sacrificare va functiona pe perioada sãrbãtorilor pascale si va deservi toatã Valea Jiului.
Inspectorii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentarã Hunedoara au deschis punctul de sacrificare a mieilor din cadrul Pietei Centrale Petrosani, dupã ce au verificat unitatea si s-au asigurat cã respectã normele de igienã si sigurantã alimentarã. Producãtorii care vor sã vândã miei în restul pietelor agroalimentare din localitãtile regiunii ar trebui sã sacrifice animalele la Petrosani.
”Am avut o serie de solicitãri de la DSVSA Hunedoara pe care le-am îndeplinit. Am igienizat punctul de sacrificare si nu sunt probleme, îndeplinim toate conditiile. În mod normal, producãtorii ar trebui sã sacrifice la noi animalele si apoi sã-si desfacã produsele în piete, dar cu respectarea unor conditii de transport. Avem comercianti care s-au aliniat cerintelor”, a declarat Sorin Cretu, seful Administratiei Pietelor Petrosani. DSVSA Hunedoara a mai autorizat în judet alte cinci centre de sacrificare a mieilor. Acestea functioneazã în orasele Deva, Hunedoara, Orãstie, Brad si Simeria. Pe de altã parte, deja mai multi crescãtori de ovine au anuntat cã îsi vor desface produsele la Petrosani si în restul pietelor din Valea Jiului. ”Anul acesta vor fi multi crescãtori care vor comercializa miei si preturile ar trebuit sã fie acceptabile. Sunt 53 de producãtori care s-au înregistrat la noi, dar în total vor fi peste 60. Am mãrit si spatiul necesar celor care comercializeazã miei”, a mai precizat Cretu.
Oieri multi, preturi bune
Sunt de douã ori mai multi comercianti de miei în piata agroalimentarã din Petrosani, în comparatie cu anul trecut. O spune administratorul locatiei, Sorin Cretu, care a primit foarte multe cereri de la crescãtorii de animale, în special oi, ca sã vinã sã vândã în piata din Valea Jiului. Cei mai multi sunt din zonele limitrofe, pânã în Hateg, însã, din zilele urmãtoare se asteaptã ca numãrul vânzãtorilor sã creascã, pentru cã sunt asteptati si de la Caransebes sau Gorj. Si nici preturile nu sunt foarte mari. „În comparatie cu anii trecuti, anul acesta avem solicitãri mult mai multe din partea celor care cresc animale. Dacã în anii trecuti aveam între 35, maxim 40 de oieri înscrisi, anul acesta avem deja 53 care si-au anuntat prezenta. Am observat si sãptãmâna trecutã, de Pastele Catolic, cã preturile au pornit de la 25, sau 28 de lei si vineri s-au vândut cu 18 – 20 de lei kilogramul”, a precizat Sorin Cretu, administratorul Pietei Agroalimentare din Petrosani.
În piatã a fost deschis si abatorul unde oierii îsi pot sacrifica mieii vii. 
„E singurul abator autorizat din Valea Jiului. Am primit autorizatia de la DSP temporarã, pentru aceste sãrbãtori si vin crescãtorii cu mieii vii”, a mai spus Sorin Cretu. Cei mai multi oieri au venit la Petrosani din Livadia, Pui, Hateg, dar sunt asteptati si cei din Caransebes si Gorj. Si nu doar oierii sunt prezenti în piatã, pentru cã si-au anuntat prezenta pânã vineri si cel putin 3 crescãtori de capre, care vin cu iezi, pentru cã sunt multi care preferã aceastã carne, în detrimentul mielului.
Diana Mitrache
Maximilian Gânju