De 19 ani, la Straja, în Vinerea Mare, credinciosii urcã spre Schitul din munte, pe un drum, aidoma celui strãbãtut de Iisus în Ziua Rãstignirii. La fel va fi si în acest an, când, în parcul în care se aflã prima troitã ridicatã, în oras, vor veni mai multi preoti si sute de credinciosi.
Cu totii vor participa la slujbe si vor si urca muntele, urmând sã se opreascã la fiecare popas, la fel ca Fiul Lui Dumnezeu, în Vinerea Mare.
Procesiunea va începe la ora 12,00 de la Biserica Sf. Nicolae din centrul orasului Lupeni si va continua pânã la Schitul Straja în munte, la altitudinea de 1440 m, fiind aproximativ 10 km de urcare, pe durata a 4 ore. Dupã ce Crucea va ajunge din nou la Schitul Straja si va fi repusã la locul ei special, în bisericuta de lemn a schitului, se va începe slujba Prohodului, specificã Vinerii celei Mari.
Drumul Crucii, acea procesiune religioasã de la Lupeni, a început în Vinerea Mare din anul 2000, la initiativa ctitorului Schitului Straja, Emil Pãrãu, cu ocazia primului Pasti pe care schitul l-a pomenit, lãcasul  fiind construit în perioada 21 mai – 14 septembrie 1999.
Diana Mitrache