Oficialii Bãncii Mondiale estimeazã cã în urmãtorii 30 de ani utilizarea cãrbunelui pentru producerea energiei va scãdea dramatic. În aceeasi situatie se regãseste si petrolul.  Cei de la Banca Mondialã sustin cã petrolul si cãrbunele sunt cele mai importante surse de poluare.
”Pânã acum modelul a fost cãrbunele plus energiile regenerabile, modelul poate fi gaze naturale plus  regenerabile. Cred cã peste 10-12 ani vom vedea doar regenerabile si instalatii de stocare si nimic altceva”, a declarat directorul departamentului energie al Bãncii Mondiale, Riccardo Puliti, potrivit CNBC.  Directorul departamentului de Energie  al Bãncii Mondiale sustine cã în urmãtorii 30 de ani dependenta  de cãrbune se va reduce dramatic.
”Cred cã în cazul cãrbunelui, în urmãtorii 30 de ani, vom vedea cã va iesi din ce în ce mai mult din mixul energetic”, a spus Riccardo Puliti.
La nivel global, datele publicate luna trecutã de Agentia Internationalã a Energiei aratã cã anul trecut consumul mondial de cãrbune a crescut dupã doi ani de scãdere consecutivã. În ceea ce priveste industria minierã din Valea Jiului aceasta este în continuã restrângere. Douã unitãti miniere vor mai rãmâne dupã finalul acestui an.
Monika BACIU