Pe 29 aprilie 2018, la ora 10.00, se va da startul editiei cu numãrul IV a celui mai important eveniment sportiv organizat de Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, Geoparc cu statut International UNESCO administrat de Universitatea din Bucuresti, la initiativa Voluntarilor pentru Geoparc. Dacã în anii precedenti acest eveniment s-a rezumat la o competitie de cros menitã sã promoveze Cetatea Regalã a Hategului, începând cu aceastã editie, iubitorii de alergare sunt invitati la Geopark Challenge – Semimaratonul Cetãtilor din Tara Hategului. Astfel, de anul acesta, competitiei de cros i se adaugã una de semimaraton si o alta de stafetã.

Cresterea în amploare si în importantã a acestui eveniment se datoreazã interesului crescut atât din partea participantilor cât si a autoritãtilor locale în promovarea obiectivelor de pe teritoriul Geoparcului. Participantii vor avea în acest fel posibilitatea sã descopere în alergare, în fiecare an, noi trasee care leagã obiective istorice, naturale si culturale de pe teritoriul unicului geoparc UNESCO din România. Traseul editiei din acest an reprezintã o invitatie la descoperirea monumentelor culturale si naturale din orasul Hateg, din comuna Sîntãmãria Orlea si din comuna Sãlasu de Sus.

Traseul semimaratonului va avea o lungime de 23,49 km cu punctul de start în orasul Hateg si cu cel de sosire la Cetatea Mãlãiesti, comuna Sãlasu de Sus. Si proba de stafetã va avea punctul de plecare în orasul Hateg, cu punctul de schimbare a stafetei, dupã parcurgerea unei distante de 11,75 km, în satul Bãrãstii Hategului, comuna Sîntãmãria Orlea si sosirea la Cetatea Mãlãiesti, dupã parcurgerea unei alte distante de 11,75 km. Competitia destinatã crosului, în lungime totalã de 3,4 km, îsi schimbã din acest an traseul, având punctul de plecare lângã Primãria comunei Sãlasul de Sus si finish-ul tot la Cetatea Mãlãiesti.

Geopark Challenge – Semimaratonul Cetãtilor din Tara Hategului se adreseazã tuturot iubitorilor de alergare care au cel putin 18 ani împliniti, inclusiv în ziua evenimentului. Participantii se pot înscrie în concurs alegând una dintre probe si categoria, astfel: Semimaraton – categoria masculin sau feminin la una dintre grupele de vârstã 18 – 34 de ani; 35 – 44 de ani; 45 – 54 de ani sau peste 55 de ani. Proba de stafetã se va desfãsura în echipe de câte doi participanti, în regim open, fiind acceptate stafete masculine, feminine sau mixte. Proba de cros se va desfãsura de asemenea în regim open, pe douã categorii: masculin si feminin. Câstigãtorii locurilor I, II si III de la fiecare categorie vor fi premiati, iar toti participantii care trec linia de finish vor fi recompensati cu diplome si medalii.

Detalii privind competitia, regulamentul, formularul de înregistrare si platã online sunt disponibile pe site-ul http://geoparkchallenge.ro, dar si pe pagina de facebook Geopark Challenge – Semimaratonul cetãtilor din Tara Hategului.

Adina POPA