Consilier local: “Sunt patroni în Petrosani care se lãfãie în masini scumpe si sunt datori la primãrie”

30 de firme datoreazãbugetului local de la Petrosani peste 13 milioane de lei. În cazul unora datoriile sunt mai vechi de trei an. Restantele contribuabililor la bugetul local al municipiului Petrosani au nãscut controverse în rândul consilierilor locali.
Acestia au vrut sã afle care au fost demersurile initiate de cei de la Serviciul de Recuperare din cadrul Serviciului de Impozite si Taxe Locale pentru recuperarea creantelor. La nivelul persoanelor juridice, taxele si impozitele locale sunt plãtite doar în proportie de 25%.
“Care este tactica si strategia pentru a recupera aceste sume?”,  a întrebat consilierul local, Mihai Barbu. Maricel Ragea, seful Serviciului urmãrire, încasare si executare silitã a spus cã “25 de firme sunt în insolventã sau faliment. 90% dintre firme sunt în insolventã sau faliment”, iar în aceste conditii este dificilã recuperarea creantelor de la rãu-platnici.
Datoriile societãtilor comerciale aflate în insolventã sau faliment sunt atât de mari, încât nici statul care este principalul creditor nu îsi poate recupera banii.
“Motivul pentru care ele sunt în aceastã situatie sunt debitele la bugetul de stat. În conditiile acestea ar trebui sã ne luãm adio de la aceste debite pentru cã din valorificarea bunurilor, marea majoritate a acestor societãti au deja bunurile valorificate si nici mãcar statul care este creditor prioritar nu reuseste sã se îndestuleze. Sã nu ne mai facem sperante cã vom recupera. Poate la CEH se vor valorifica aceste active, dar la celelalte societãti… nu o sã mai recuperãm niciodatã. E clar cã nu este vina noastrã. Ceea ce putea domnul Ragea sã facã, bãnuiesc cã a fãcut. S-a înscris la masa credalã. Nu se vor putea recupera niciodatã aceste debite”,  a spus Claudiu Cornea, consilier local.
Consilierii locali au fost nemultumiti de rãspunsurile primite de la seful Serviciului de urmãrire si executare silitã.
“Sunt patroni în Petrosani care se lãfãie în masini scumpe si sunt datori la primãrie. Pânã acum de ce au fost lãsati sã intre în faliment? Domnule Ragea, dacã îmi amintesc bine ati luat o sumã mare de bani  ca premiu pentru recuperarea creantelor si datoriilor. Ce s-a fãcut pânã acum?”,  a spus consilierul  Milu Vladislav.
De cealaltã parte, Valeriu Butulescu a încercat sã îmbuneze situatia. Acesta considerã cã trebuie tinut cont de mai multe aspecte, printre care factorul uman. “Problema nu este atât de simplã precum pare. Noi nu ne putem transforma în executori judecãtoresti. Trebuie o abordare mai elasticã, mai ales cã unele dintre firme sunt în dificultate financiarã. Problema este mai complexã. Noi avem niste limite în ceea ce priveste posibilitatea de a recupera. Nu putem sãri peste ei: “banii sau viata”, a spus Valeriu Butulescu.
30 de societãti comerciale datoreazã bugetului local peste 13 milioane de lei.  Mai exact, suma ce  trebuie recuperatã de la primele 30 de societãti comerciale este în valoare de 13.423.874, 21 lei.
Monika BACIU

Advertisements