„PLANETA PETRILA” – BRAND SI DOCUMENTAR DE EXCEPTIE

Filmul regizorului Andrei Dãscãlescu „Planeta Petrila”  a luat Premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar, fiind nominalizat si la alte 3 categorii. Ideea ultimelor zile ale exploatãrii a prins enorm, iar documentarul a generat acum si brandul Planeta Petrila, iar sub aceastã egidã, autoritãtile locale din acest oras de pe Jiul de Est au înfiintat Asociatia Planeta Petrila.
Prin acest for, cunoscut acum în toatã lumea, edilii spun cã vor atrage banii necesari dezvoltãrii zonei. „Aceastã asociatie îsi propune sã atragã fonduri pentru perimetrul fostei mine Petrila, pentru a dat o utilitate acelui spatiu, ca sã dezvoltãm orasul Petrila, prin culturã”, a spus Vasile Jurca, primarul orasului Petrila.
Arhitecti renumiti au venit la Petrila, iar acum, când au înfiintat si aceastã asociatie, edilii spun cã oricine poate face parte din ea, dacã are idei bune pentru dezvoltarea economicã si culturalã a acestui oras, care rãmâne fãrã nicio minã, în curând, „Chiar le-am propus sã vinã la sesiunea  de depunere de proiecte pe care o organizeazã Primãria Petrila, pe Legea 350,  pentru a obtine finantare si sã organizeze si sã creeze evenimente pentru zona fostei mine. Din asociatie va face parte un reprezentant al primãriei orasului Petrila si reprezentanti ale celor douã asociatii, care sunt membri fondatori ai Asociatiei Planeta Petrila. Dar se poate înscrie oricine, dacã este în interesul pentru care am înfiintat aceastã asociatie”, a mai spus primarul orasului Petrila.
Filmul care surprinde ultimele clipe ale celei mai vechi exploatãri de huilã din Valea Jiului, „Planeta Petrila” este nominalizat de mai multe ori la Premiile Gopo si a luat Premiul Gopo pentru cel mai bun documentar. De altfel, pelicula a fost proiectatã în festivaluri din Olanda, Canada, Franta, Ucraina, Germania, Slovenia, Rusia, Bosnia, Austria, Ungaria, Moldova si  fost co-produsã si difuzatã de HBO Romania. Este cel mai vizionat film documentar în cinematografele din România, în 2017.
Nominalizãrile la Premiile Gopo au fost pentru: cea mai bunã imagine (Andrei Dascalescu);  cel mai bun montaj (Mircea Olteanu, Stefan Pirlog, Andrei Dascalescu); cea mai bunã muzicã originalã (Mr.Jurjak, Ana Dubyk); cel mai bun film documentar.
Diana Mitrache

Un comentariu la „„PLANETA PETRILA” – BRAND SI DOCUMENTAR DE EXCEPTIE

  • 29 martie 2018 la 08:27
    Permalink

    Felicitari! Pacat ca nu a fost un documentar despre transformari pozitive, in Romania castigi din dezastrul altuia.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.