Sub sloganul „Interculturalitate si spiritualitate” zeci de grãdinite si elevi din clasele primare din mai toate zonele tãrii si-au trimis lucrãri, filmulete sau au participat direct, pe scena Casei de Culturã Ladislau Schmidt din Petrila, la un festival de creatie.
De la momârlani la cowboy, toti au arãtat câte ceva din ceea ce stiu si au învãtat ei sã fie, iar la final, cei mai buni, au primit trofeele festivalului. Am gãsit copii îmbrãcati în momârlani, care au venit sã danseze, zâne bune, ce s-au prins în hore, dar si foarte multe desene ce descriu traditii din diverse zone ale tãrii si ale lumii.
Festivalul are loc la Petrila de un deceniu, dar de câtiva ani a devenit national, asa încât toti participantii au avut de fãcut fatã unor cerinte speciale si au avut sã demonstreze cã sunt cei mai buni.
„Acest festival face parte din activitãtile extracurriculare pe care le organizãm de-a lungul a 10 ani, desi anul acesta este la cea de a VII-a editie, intrând în calendarul national. Dacã pânã acum veneau echipaje din zona noastrã si maxim 20 de judete, anul acesta avem o participare din peste 31 de judete. Vin din Motru, Rovinari, Cincu, Brasov, iar la sectiunea spectacol indirect, am primit peste 60 de DVD-uri cu momente artistice înregistrate ”, a spus Marcela Meraru, educatoare, coordonatoarea festivalului. Fiecare a gândit propria strategie de a arãta interculturalitatea, traditiile si prin costume, ori prin obiceiuri, cântece si dansuri si fiecare a fãcut ce a stiut mai bine.
„Noi dorim prin acest festival sã le dezvoltãm copiilor educatia interculturalã, educatia în spiritul tolerantei.  Primãria din Petrila ne-a sprijinit foarte mult. Dorim ca toti copiii sã aprecieze elementele de folclor ale tuturor popoarelor, nu numai cele ale poporului român, etniilor conlocuitoare si din lucrãrile expuse, de la an, la an, creste expresivitatea lor”, a conchis educatoarea Marcela Meraru.
Fiecare grup câstigãtor, de la fiecare categorie, a primit câte un trofeu, iar cel mai mare câstig este acela cã micutii vãd ce înseamnã portul popular, care ne sunt traditiile, ale noastre si ale altor popoare, iar implicarea lor în acest proiect îi face sã se simtã importanti.
Diana Mitrache