Sindicatele din mineritul de huilã sunt multumite cã vor beneficia de serviciile de sistem, însã, sustin cã acestea trebuie sã fie de minim 10 milioane de lei.
Dacã vor fi mai mici, nu vor ajuta deloc Complexul Energetic Hunedoara si asta cer acum sindicatele, care urmeazã sã se întâlneascã la ANRE cu cei abilitati sã le ofere aceste drepturi.
„Un lucru este clar: orice sumã, sub 10 milioane de lei pe lunã nu este suficientã pentru CEH, ca sã continue activitatea. Dupã ce se adoptã OUG se va discuta cu ANRE valoarea MWatt-ului pentru acestor servicii de sistem”, a spus Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele din cadrul CEH
Serviciile de sistem sunt practic bonificatii ce sunt primite la de operatorii de pe piata de energie, si au expirat în 15 martie. Pânã la sfârsitul acestei luni va fi elaboratã o Ordonantã de Urgentã, prin care sã se asigure accesul garantat al CEH în piata de energie, pentru o cantitate de 400 MWatti.
CEH vinde energie în sistemul energetic national si, în ultimele zile, piata zilei urmãtoare a mers relativ bine. Sindicalistii sustin cã, la un MWatt produs cu aproximativ 380 de lei, pretul mediu, în 2018, a fost de aproximativ 160 de lei pe MWatt. Sumele din reglarea în sistemul energetic national sunt, însã, vitale.
Diana Mitrache