Evolutia de la zi la zi tot mai bunã a tânãrului Alexandru Mãtan (18 ani) de la Viitorul Constanta l-a propulsat pe acesta în atentia tuturor. Evolutiile sale din campionat i-au adus selectionarea în echipa Under 19, unde a avut contributii decisive în partidele din Grupa a 4-a (cu Serbia, Suedia si Ucraina), în lupta pentru calificarea la Turneul final Euro 2018 din 16-29 iulie, în Finlanda.
Comentarii elogioase au apãrut si în presa centralã de specialitate la adresa lui Alexandru Mãtan, neuitând despre începuturile sale fotbalistice la Petrosani.
Fostul senator, Raj Tunaru, povesteste: „Pe când Alex avea vreo patru ani, tineam o echipã de fotbal pe plajã, numitã „Tunarii”. Cantonamentele le fãceam la mare, iar Alex mergea si bãtea mingea cu noi pe nisip. De atunci le-am zis pãrintilor cã „Messi” scrie pe el, fiindcã e tot micut si agil ca argentinianul. Putini stiu cã-l mai cheamã si Irinel, dupã numele hotelului meu!, îsi aminteste Raj Tunaru. Mãtan a fost sprijinit si de familie.
„Când lucram la Venus, ieseam împreunã cu sotia în fiecare dimineatã sã alergãm pe plajã, iar Alex tinea pasul cu noi, chiar dacã avea vreo trei ani”, mãrturiseste si tatãl lui Alex, Ilie. Seniorul e convins cã „tricolorii” pot da lovitura acum cu calificarea la turneul final, chiar dacã presiunea la meciul cu Ucraina va fi imensã. Vor avea nevoie de concentrare maximã, din aceastã cauzã am si evitat în aceastã perioadã sã stãm pe telefoane, sã-l distragem de la pregãtirea partidelor. Am schimbat doar câteva mesaje.
”Mãtan sr. spune cã are încredere în potentialul fiului sãu si pentru jocul decisiv de marti: „Alex e un jucãtor foarte maturizat, desi are doar 18 ani. A fãcut mereu diferenta si sunt sigur cã poate repeta evolutiile reusite de pânã acum. Asta chiar dacã în fata Suediei n-a arãtat chiar nivelul demonstrat cu Serbia”.
Evident, la educatia fotbalisticã a tânãrului decar a lui Hagi a contribuit si primul sãu antrenor de la Jiul Petrosani, prof. Aurel „Vutã” Moldovan: „Copilul a iesit imediat în evidentã. Am participat cu Jiul la douã turnee zonale, iar momentul culminant s-a petrecut la Odorhei, unde am câstigat competitia. Alex a fost desemnat cel mai bun jucãtor din 700 de participanti. În vara aceea, a plecat la mare cu pãrintii, iar la un moment dat m-a sunat tatãl. Înainte sã-mi spunã ce dorea, i-am zis direct: „L-a oprit Hagi, nu?”. S-a blocat omul. „Dar de unde stiti? Cã doar eu si sotia cunosteam asta!”. A fost intuitie, pentru cã la calitãtile bãiatului era imposibil sã nu sarã în ochi.”
GENU TUTU