Complexul Energetic Hunedoara: pierderi de 2.071.327.883 lei

Douã miliarde pierderi. Asa se prezintã situatia Complexului Energetic Hunedoara. Societatea este o gaurã neagrã pentru economie. Ministerul Energiei aratã cã activul net contabil este de minus 2.071.327.883 lei.
“Societatea Complexul Energetic Hunedoara – S.A. are o situatie economicã dificilã. Activul net contabil este negativ (- 2.071.327.883 lei), opinia auditorului financiar extern fiind aceea cã “existã o incertitudine care ar putea sã punã în mod semnificativ la îndoialã capacitatea Societãtii de a-si continua activitatea”, aratã Ministerul Energiei. Societatea se confruntã si cu alte riscuri. Inexistenta lichiditãtilor financiare se resimte în activitatea de productie. În subteran, minerii nu au cu ce lucra.
“Datoritã lipsei lichiditãtilor financiare cu implicatii majore în special asupra activitãtii în zona minierã; risc crescut de incidente în subteran, de avarii la grupurile energetice. Singurele venituri certe au provenit de la operatorul de transport pentru serviciile tehnologice de sistem (banda de reglaj secundar, rezervã tertiarã rapidã si rezervã tertiarã lentã).  În lipsa fondurilor necesare pentru reparatii, reabilitãri si modernizãri în activitatea minierã,  în conditiile în care s-a redus numãrul de personal,  a dus ca pretul huilei livrat celor douã sucursale energetice din productia internã a minelor din Valea Jiului apartinând CEH sã creascã în 2017, ajungând la cca. 130 lei/Gcal. Totodatã productia de huilã a minelor apartinând Societãtii Nationale de Închideri de Mine Valea Jiului S.A. (“SNIM”), Uricani, Petrila si Paroseni, a încetat la data de 01.12.2017, conform programului de închidere mine de cãrbune necompetitive aprobat de Comisia Europeanã în data de 22.02.2012”, mai aratã acelasi minister.
Complexul Energetic Hunedoara este aprovizionat, cu mare dificultate, de furnizori.
“Furnizorii traditionali de materiale de strictã necesitate solicitã plata în avans; impactul este semnificativ, în special asupra securitãtii activitãtii miniere; existã o serie de incertitudini legate de lipsa fondurilor pentru derularea unor programe de investitii obligatorii; societatea nu are un rating financiar, nu mai poate atrage finantãri si datoritã faptului cã nu mai are bunuri libere de sarcini pe care sã le poatã constitui drept garantii. Întreg patrimoniul societãtii se aflã sub sechestrul ANAF sau gajat în favoarea MFP”, mai aratã ministerul. Oficialii Ministerului Energiei subliniazã cã riscul ca CEH sã intre în faliment este unul major, având în vedere problemele financiare. “Riscul de insolventã/faliment – este cel mai mare risc cu care se confruntã societatea. Orice mãsuri de restructurare/ reorganizare s-ar implementa la nivelul societãtii, odatã cu o eventualã intrare în insolventã,  sã fie stopate”, mai aratã ministerul. Complexul Energetic Hunedoara a jonglat cu  insolventa. De douã ori a intrat si iesit din insolventã.
Monika BACIU

12 comentarii la „Complexul Energetic Hunedoara: pierderi de 2.071.327.883 lei

 • 27 martie 2018 la 23:34
  Permalink

  si iarasi ne intrebam”cum mai functioneaza acest ceh ? „

  Răspunde
 • 28 martie 2018 la 06:13
  Permalink

  Pierderile astea sunt echivalentul Tezaurului romanesc de la Moscova! Daca nu, chiar mai mult!

  Răspunde
 • 28 martie 2018 la 11:05
  Permalink

  din 2 miliarde de lei pierderi 1,5 miliarde reprezinta amenzile primite de la stat pentru neachizitionarea certificatelor de carbon, pentru 3 ani la rand, acum o sa urmeze in vara inca o amenda de 500 milioane ca doar nu-i doare in pix cind scrie amenda….o gaselnita gasita de uniune sa sugrume si ultimii producatori de energie pe carbune, + diverse taxe pe stalpi,pe cladiri pe hale tehnologice… te miri pe ce,,, si dupa aceea aratam cu degetul ca e o gaura neagra in economie, bine ca subventionam regenerabilele si agricultura …nu mai zic nimic

  Răspunde
  • 28 martie 2018 la 14:11
   Permalink

   In suma asta nu sunt incluse amenzile pentru certificatele nepredate.

   Răspunde
   • 7 mai 2018 la 11:33
    Permalink

    Da, amenzile pentru certificatele nepredate sunt in plus fata de suma asta inca vreo 3 miliarde lei. Totalul datoriilor trece de un miliard de euro.

    Răspunde
 • 28 martie 2018 la 15:00
  Permalink

  s-o fii saturat si el de atatea investitii

  Răspunde
 • 14 mai 2018 la 10:18
  Permalink

  C.EH. – este o cauza pierduta care genereaza doar pierderi cand de fapt daca s-ar face un calcul real cu o ordonanta colectiva, la liber, prin care angajatii ar putea beneficia de plati compensatorii in varianta plecarii acestora din sistem, problema ar fi rezolvata pentru totdeauna, 80 % din personalul muncitor sigur ar parasii sistemul. Nu mai are nici un rost sa mai speram in van la vremuri mai bune ca oricum nu vor mai venii, va fi din ce in ce mai greu prin intarzierea luarii unei solutii radicale!

  Răspunde
 • 15 mai 2018 la 13:26
  Permalink

  va inselati amarnic,ceh-ul este pe profit altfel cum va imaginati ca ar mai functiona?

  Răspunde
  • 16 mai 2018 la 08:45
   Permalink

   Functioneaza, inca, politic per ansamblu fiindca de fapt nu merge nimic … Termocentrala Paroseni este pe zero functionare de 6 luni, Mintia cu cat merge este doar praf in ochi si oricum e cu un picior in groapa, productia de carbune … asa ca despre ce profit vorbim ?

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.