Israel Electric Corporation si Termo-Rex Power România sunt cele douã companii care sunt interesate de a învesti la Mintia. Un document al Ministerului Energiei aratã cã doi investitori au transmis scrisori de intentie pentru Electrocentrale Deva.  Cele douã companii nu au formulat solicitãri angajante. Adicã, pe româneste cele douã societãti doar s-au interesat de problematica Mintiei, fãrã a depune angajamente ferme.
Termo-Rex Power România “fiica” unei companii poloneze
Termo-Rex Power România a fost înfiintatã în anul 2014. Potrivit informatiilor oficiale de la Ministerul de Finante, la nivelul anului 2016 (ultima raportare), societatea înregistra un profit de 11.349 lei, tipul de activitate fiind “colectarea deseurilor nepericuloase”. Societatea este administratã de polonezul Mirecki Leszek Piotr. Societatea Termo-Rex Power România are un asociat persoanã juridicã. Este vorba de compania polonezã TERMO REX SA.
Societatea nu este strãinã de judetul Hunedoara. Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului Hunedoara, în anul 2015 firma Termo-Rex Power România a primit autorizatia de mediu pentru “colectare, depozitare si expeditie microsfere din cenusile de termocentralã”. Activitatea s-a desfãsurat pe iazul de decantare Bejan si depozitul din Deva. În 2016, aceeasi societate a obtinut de la Agentia pentru Protectia Mediului Hunedoara autorizatia pentru activitatea de “colectare, depozitare si expeditie microsfere din cenusile de termocentralã”, de data aceasta pentru iazul de decantare Cãprisoara.
THERMO-REX SA Jaworzno este una dintre cele mai mari companii din Europa specializate în tratarea termicã a componentelor din otel în industria de putere, petrochimice sau a  constructiilor navale: tratarea termicã mobilã a elementelor din otel (TRATAREA ÎNCÃRCÃRII POST WELDING HEAT), productia de masini si echipamente pentru tratarea termicã – masini de rezistentã si inductie mobile, livrarea de izolatii termice, ceramicã tehnicã si produse de instalare electricã de la producãtori de renume national si strãin, vânzãrile cu amãnuntul de combustibili sub marca PKN ORLEN.

Firma „mamã”, Termo Rex SA a fost înfiintatã în anul 1997. Misiunea THERMO-REX SA este implicatã în dezvoltarea industriei poloneze prin furnizarea de solutii tehnice moderne, atât în ceea ce priveste serviciile profesionale, precum si furnizarea de echipamente specializate, de înaltã performantã pentru tratament termic.
„Anii 2006-2010 sunt perioada de dezvoltare dinamicã a companiei. În aceastã perioadã, începe expansiunea intensivã a parcului de masini si dispozitive de retinere pentru tratament termic de inductie, iar compania începe o executie independentã, complet de comenzi la cheie centrale electrice din Polonia. În 2011, compania a transformat într-o societate pe actiuni, cresterea investitiilor care are ca rezultat dinamica de crestere a productivitãtii muncii. În septembrie 2012. THERMO-REX SA îsi face debutul în Sistemul alternativ de tranzactionare pe piata NewConnect a Bursei de Valori din Varsovia”, aratã pe site-ul firmei.
Monika BACIU