Drumul national 66A care ar trebui sã facã legãtura între Câmpu lui Neag si Herculane ar putea fi declasat la categoria de drum COMUNAL. Informatia vine de la Ministerul Transporturilor.
La sfârsitul anului trecut a fost demaratã o campanie privind strângerea de semnãturi pentru reluarea lucrãrilor la drumul spre Herculane. Fostul premier al României a promis cã lucrãrile vor fi finantate de la bugetul de stat. Numai cã surpriza a venit când a fost publicat bugetul de stat aferent acestui an. În document nu a fost prevãzutã nicio sumã destinatã acestei lucrãri.
Din stânga-n dreapta
Oficialii Ministerului Transporturilor sustin cã au avut în vedere includerea acestui tronson de drum în Master Planul General pentru Transport. Numai cã în urma analizelor au constatat cã nu sunt îndeplinite criteriile necesare pentru ca drumul sã fie inclus în acel document, în baza cãruia s-ar fi putut accesa fonduri europene pentru reabilitarea drumului. Astfel, oficialii de la Ministerul Transportului sustin cã CNAIR va face demersurile pentru declasarea drumului national, în drum COMUNAL.
“Dupã cum se cunoaste, pentru a beneficia de fonduri nerambursabile în actualul exercitiu de finantare al Uniunii Europene, România a avut ca si conditionalitate  elaborarea Master Planului General de Transport si prioritizarea investitiilor. În urma analizelor multicriteriale efectuate pe parcursul elaborãrii MPTG, proiectul de reabilitare DN 66A nu a îndeplinit conditiile impuse pentru includerea lui în MPTG. Pentru deblocarea situatiei acestui obiectiv si identificarea altor mecanisme de finantare, CNAIR SÃ, prin Directia Generalã Economicã si Financiarã – Serviciul Cadastru si Patrimoniu, va initia demersurile necesare pentru promovarea unui proiect de Hotãrâre de Guvern pentru declansarea sa din drum national în drum comunal”, aratã Ministerul Transporturilor.
Pentru sectorul de drum DN 66A, km 47+600-66+204 a fost întocmitã de cãtre SC Search Corporation SRL documentatia “drum de legãturã DN 66A km 47+600-66+204, Câmpu lui Neag – Valea Cernei”, în faza de studiu de fezabilitate, documentatie avizatã la nivelul Comitetului Interministerial. În data de 29.05.2014, CNAIR SA a demarat procedura de atribuire a contractului de servicii pentru reviziunea/actualizarea studiului de fezabilitate. Procedura a fost anulatã în data de 15.07.2015 întrucât au fost depuse oferte inacceptabile si/sau neconforme. Cetãtenii Vãii Jiului au semnat, la finalul anului trecut, o petitie prin care îsi arãtau sustinerea pentru reluarea lucrãrilor la drumul dintre Câmpu lui Neag si Herculane. Lista cu cele aproape 40.000 de semnãturi a fost predatã fostului premier Mihai Tudose. Mai sunt de realizat circa 20 de  kilometri, între Câmpu lui Neag si Cerna, lucrarea este dificilã, pe traseul stabilit fiind necesarã, între altele, construirea unui pod peste Cerna, a 82 de podete si a unui viaduct de coastã cu suprastructura în consolã. Asta pentru a împãca si animalele, care, dacã totul va fi construit conform planului, nu prea ar mai avea de suferit.
Început în 1999, drumul ce trece prin Valea Jiului si denumit Drumul lui Bãsescu, pentru cã fostul presedinte al României era atunci ministrul Transporturilor, are nevoie din nou de bani. Suma ar  fi urmat sã fie  prinsã în bugetul care a fost adoptat în decembrie 2017.
Monika BACIU