Un parc din Petrila ar putea purta numele Regelui Mihai I. Edilii propun schimbarea denumirii Parcului Tineretului, cunoscut drept Parcul Teodorescu, în Parcul Relege Mihai I.
Majestatea Sa a fost la Petrila, unde s-a întâlnit cu personalitãtile vremii. Al patrulea rege din dinastia Hohenzollern – Sigmaringen a vãzut lumina zilei la data de 25 octombrie 1912, la Sinaia fiind fiul legitim al printului mostenitor Carol si al Elenei, principesã a Greciei. Devine rege la numai 6 ani, întrucât tatãl sãu renuntase la tron si se autoexilase.
Astfel, în anul 1927 România avea un rege-copil care conducea tara prin consiliu de regentã format din principele Nicolae (fratele lui Carol), patriarhul Miron Cristea si primul presedinte al Curtii de Casatie, Gheorghe Buzdugan. Carol se întoarce în tarã si cu ajutorul unor politicieni si ofiteri este proclamat rege la 8 iunie 1930. Mihai I devine la 9 ani din nou print mostenitor, primind de la tatãl sãu titlul de Mare Voievod de Alba Iulia.
“În perioada interbelicã, Marele Voievod Mihai a vizitat orasul Petrila, detaliile vizitelor sale fiind cunoscute nouã, astãzi, gratie scriitorului Marian Boboc, care în cartea sa “Liberalii lui Miocu” a pus cap la cap documentele, informatiile, relatãrile din presa vremii. Astfel, în anul 1934, Marele Voievod Mihai a ajuns la Petrila unde a vizitat Spãlãtoria de cãrbuni Petrila, “perla coroanei tehnice a industriei carbonifere a Vãii Jiului”. La 15 iunie 1935, Marele Voievod, însotit de colegii si profesorii sãi, soseste din nou la Petrila, unde a vizitat Mina Deak, Spãlãtoria de cãrbuni, Popicãria si Parcul Nicolae Teodorescu”, aratã autoritãtile locale din Petrila.
Imediat dupã funeraliile Regelui Mihai I, autoritãtile locale au mentionat cã au în vedere redenumirea unui parc. Regele Mihai a decedat la domiciliul sãu din Elvetia pe data de 5 decembrie 2017, la vârsta de 96 de ani, fiind înmormântat la Curtea de Arges.
“În memoria Regelui Mihai, care în timpul vietii nu a fost strãin de meleagurile Petrilei, considerãm cã schimbarea denumirii Parcului Tineretului (fostul Parc Nicolae Teodorescu), din orasul Petrila, în Parcul Regele Mihai I, va tine vie imaginea acestuia în timp”, aratã Vasile Jurca, primarul orasului Petrila. Cetãtenii pot face propuneri  pe marginea acestui subiect pânã în data de 30 martie.
Monika BACIU